Racuchy z karmelizowanymi gruszkami

16.09.2022
Czas przygotowania: 45 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Zesmakuj ze mną pysznych racuchów z karmelizowanymi gruszkami i malinami. Pyszne racuchy, które nie wymagają długiego czasu wyrastania. Dodatki takie jak gruszki w karmelu oraz kwaśne maliny wspaniale komponują się z lekkimi racuchami. Słodki smak gruszek i kwaśnych malin idealnie balansuje z racuchami. Przepis znajdziesz poniżej.

Składniki:

1 szklanka mąki pszennej

🥛200 ml mleka

🥄1 łyżeczka cukru/erytrytolu/2 łyżeczki ksylitolu

🥄1 opakowanie cukru z wanilią

🍐2 gruszki

🥚1 jajko 

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

oliwa do smażenia

Przygotowanie:

Do miski dodaj mąkę, cukier, jajko, sodę, oraz mleko. Całość dokładnie wymieszaj. Obierz i pokrój gruszkę. Dodaj ją do ciasta i wymieszaj. Rozgrzej patelnię. Wlej 2 łyżki oliwy na patelnię. Wykładaj porcje ciasta na patelnię. 1 porcja (1 łyżka). Smaż z obu stron do zarumienienia.

Gdy usmażysz racuchy przygotuj gruszki w karmelu.

Składniki:
  • 2 gruszki
  • 3 łyżki cukru

Dodatkowo:

150 g malin

Na patelnię wysyp cukier. Na małym ogniu karmelizuj cukier. Gruszki pokrój w ćwiartki. Następnie dodaj gruszki do skarmelizowanego cukru. Całość wymieszaj.

Gotowe gruszki wyłóż na racuchy. Całość posyp malinami.

Smacznego!
< Powrót
Zobacz również:
Leczo z kurczakiem, cukinią i papryką

Składniki: 500 g piersi z kurczaka (pokrojonej w kostkę) 2 średnie cukinie (pokrojone w półplasterki) 1 czerwona papryka…

Ogórki w zalewie z kurkumą (na zimę)

Składniki: ok. 2,5–3 kg ogórków gruntowych 4–5 ząbków czosnku (pokrojonych) 1 łyżka gorczycy 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego 1/2…

Marynowana czerwona cebula

Składniki: 1 kg czerwonej cebuli 2 szklanki octu (np. spirytusowego 10%, jabłkowego lub winnego) 1 szklanka wody 4…