Drożdżowe ciasto śliwkowo-cytrynowe

20.09.2022
Czas przygotowania: 90 minut
Stopień trudności: łatwe

Ciasto drożdżowe to jedno z najzdrowszych ciast jakie istnieją. Dziś pokażę Ci jak przygotować drożdżowe ciasto z dużą ilością śliwek i cytryny.

Zesmakuj go razem ze mną i ciesz się wspaniałym smakiem słodkości.

Przepis znajdziesz poniżej.

Składniki:

✅️550 g mąki 

✅️130 ml mleka

✅️100 g masła 

✅️sok z 1 cytryny

✅️3 jajka 

✅️30 g świeżych drożdży 

✅️2 łyżeczki cukru trzcinowego (do rozczynu)

✅️50 g cukru trzcinowego do suchych składników 

Przygotowanie:

Do miski dodaj ciepłe mleko, drożdże i cukier. Wymieszaj do rozpuszczenia się drożdży. Przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce. Do drugiej miski dodaj mąkę, sok z cytryny, wyrośnięty rozczyn, jajka, rozpuszczone masło oraz cukier. Całość zagnieć w jednolite ciasto. Odłóż do miski, przykryj je i odstaw na 40 minut do wyrośnięcia. W tym samym czasie przygotuj śliwki.

Składniki:

✅️300g śliwek

Przygotowanie:

Śliwki umyj i wydryluj.

Dno blaszki wyłóż papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto wyłóż do blaszki. Na wierzch ciasta wyłóż śliwki. Ciasto piecz 40/45 minut w rozgrzanym wcześniej piekarniku do 180 stopni.

Gotowe ciasto posyp cukrem pudrem.

I gotowe! 

Smacznego!
< Powrót
Zobacz również:
Domowy pasztet do słoików (bez pieczenia)

Składniki: 1 kg łopatki wieprzowej (lub karkówki) 0,5 kg wątróbki drobiowej (najlepiej z kurczaka lub indyka) 0,5 kg…

Kremowa zupa brokułowa

Składniki: 1 duży brokuł (ok. 500 g) 1 ziemniak 1 marchewka 1 cebula 2 ząbki czosnku (opcjonalnie) 1…

Leniwe pierogi z masłem i bułką tartą

Składniki: Składniki (na 3–4 porcje): 500 g białego twarogu (półtłusty lub tłusty, dobrze odciśnięty) 1 jajko 1 żółtko…