Domowe rogale z ciasta francuskiego

20.04.2023
Czas przygotowania: 140 minut
Stopień trudności: średnie

Domowe ciasto francuskie
Składniki:

  • 200 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 3 czubate łyżki cukru pudru
  • 5 łyżek wody

Dodatkowo:

  • krem czekoladowy
  • 1 jajko
Przygotowanie:

Na stolnicę wysyp mąkę. Dodaj masło, cukier puder, oraz sól. Całość siekaj nożem. Gdy dokładnie posiekasz wszystkie składniki możesz stopniowo dodawać wodę. Wodę dodawaj łyżka po łyżce.
Uformuj ciasto w kulę. Zwiń ciasto w folię, a następnie odstaw je na minimum 30 minut do lodówki. Kluczem dobrego ciasta francuskiego jest zwijanie ciasta. Po upływie 30 minut podsyp stopnicę mąką. Wyłóż ciasto i rozwałkuj je w kształt prostokąta. Rozwałkowane ciasto złóż na pół oraz jeszcze raz na pół.
Powtarzaj tą czynność minimum 3 razy. Gotowe ciasto ponownie włóż w folię i schowaj na 30 minut do lodówki. Po 30 minutach rozwałkuj ciasto w okrąg. Pokrój je tak jak pizzę. Każdy trójkąt smaruj czekoladą.
Posmarowane trójkąty zwiń jak rogale. Rogale posmaruj roztrzepanym jajkiem. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Piecz rogale przez 20 minut.

I gotowe

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Ogórki konserwowe do słoików

Składniki: Na 4 litrowe słoiki: ok. 2 kg ogórków gruntowych (małych i jędrnych) 4 marchewki (pokrojone w plasterki…

Szwedzkie klopsiki z puree ziemniaczanym i sosem  

Składniki: 500 g mięsa mielonego (wołowego lub mieszanki wołowo-wieprzowej) 1 jajko 1 mała cebula, drobno posiekana 1 ząbek…

Pierogi z serem i malinami

Zesmakuj ze mną pysznych jesiennych pierogów na słodko- z serem i malinami. Słodki ser, kwaśne maliny, a także…