Pieczony schab z warzywami pod serową pierzynką – sekret soczystego mięsa.

30.09.2024
Czas przygotowania: 60 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Pieczony schab z warzywami pod serową pierzynką to danie, które łączy w sobie soczystość mięsa, aromatyczną mieszankę pieczonych warzyw i kremowy smak roztopionego sera. To idealna propozycja na rodzinny obiad lub uroczystą kolację, kiedy chcemy zaserwować coś zarówno sycącego, jak i eleganckiego. Schab, delikatnie przyprawiony i zapieczony w towarzystwie kolorowych warzyw, zyskuje nowy wymiar dzięki złocistej, serowej pierzynce, która dodaje całości wyjątkowego charakteru. To danie, które zadowoli zarówno miłośników klasycznej kuchni, jak i tych, którzy lubią kulinarne eksperymenty.

Składniki:

Ilość porcji: 6

  • 6 plastrów schabu
  • 6 łyżeczek ketchupu
  • 1 żółta papryka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 czerwona cebula
  • sól i pieprz do smaku
  • natka pietruszki
  • płatki chili

solanka:

  • 0,5 l wody
  • 1 łyżeczka soli

Krok 1

Solanka:

Przygotuj solankę. Wsyp sól do miski. Wlej wodę. Wymieszaj. Do solanki włóż schab. Odstaw na minimum 2h, a najlepiej na całą noc. Schab wyjmij z solanki. Roztłucz z każdej strony tłuczkiem do mięsa.

Krok 2

Na każdy kawałek roztłuczonego mięsa wyłóż po 1 łyżeczce ketchupu. Rozsmaruj.

Krok 3

Przygotuj warzywa. Papryki pokrój w cienkie paski, a cebulę w plasterki. Wykładaj warzywa na przemian na schabie. Warzywa posyp solą i płatkami chili.

Krok 4

Zetrzyj żółty ser na tarce. Wykładaj go na schab. Ser posyp solą i płatkami chili. Rozgrzej piekarnik do 170 stopni. Piecz schab przez 35/40 minut.

Krok 5

Schab posyp siekaną natką pietruszki. Podawaj z ziemniakami lub kaszą.

Przepis krok po kroku:

< Powrót
Zobacz również:
Puszyste ciasto z borówkami

Składniki: 200 g borówek (świeżych lub mrożonych) 2 jajka 150 g cukru 1 łyżeczka cukru wanilinowego 100 ml…

Przepis na pastę z papryki do słoików

Składniki: 2 kg czerwonej papryki 2 cebule 5 ząbków czosnku 2 łyżki octu (10%) 1 łyżeczka soli 1…

Domowa karkówka wieprzowa w słoikach- konserwa

Składniki: (na ok. 5–6 słoików 720 ml): 2 kg karkówki 2 łyżki soli peklowej (można użyć zwykłej kuchennej,…