Ciasto szpinakowe z wiśniami

29.06.2025
Czas przygotowania: 100 minut
Stopień trudności: łatwe

Składniki:

  • Ciasto szpinakowe:
  • 250 g świeżego szpinaku (baby)
  • 3 jajka
  • 150 g cukru
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 ml oleju roślinnego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli
  • Krem:
  • 250 g serka mascarpone
  • 200 ml śmietanki 30–36%, schłodzonej
  • 2–3 łyżki cukru pudru
  • Dodatkowo:
  • 200–250 g wydrylowanych wiśni (mogą być świeże lub z kompotu)
  • Kilka listków mięty do dekoracji
  • Cukier puder do oprószenia

Przygotowanie:

Szpinak zblenduj na gładką masę (bez gotowania).
Jajka ubij z cukrem na puszystą masę.
Dodaj olej, wanilię i szpinak – zmiksuj do połączenia.
Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i solą – delikatnie wymieszaj.
Przelej ciasto do formy (ok. 24×24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz w 170°C (góra-dół) przez ok. 35–40 minut, aż patyczek będzie suchy.
Wystudź i odetnij wierzchnią warstwę (ok. 1 cm), pokrusz ją do posypania.
Ubij śmietankę z cukrem pudrem na sztywno.
Dodaj mascarpone i zmiksuj krótko, tylko do połączenia.
Na dolny blat ciasta wyłóż krem.
Ułóż wiśnie równomiernie na kremie.
Przykryj odciętym i pokruszonym zielonym „mchem”.
Oprósz cukrem pudrem i udekoruj listkami mięty.

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

Autor zdjęcia i przepisu: ZesmakiemnaTy- edycja wspomagana przez AI

< Powrót
Zobacz również:
Sałatka na zimę

Składniki: 1 kg ogórków gruntowych 2 marchewki 1 cebula 1 czerwona papryka 2-3 ząbki czosnku 3 łyżki ziaren…

Maślane bułki do burgerów z sezamem

Składniki (na 8 bułek): 500 g mąki pszennej (najlepiej typ 550 lub chlebowa) 7 g suchych drożdży (lub…

Beza pavlova

Składniki na bezę: 8 białek300 g cukru pudru1,5 łyżki mąki ziemniaczanejSok z 1/2 cytryny Przygotowanie: Do misy wlej…