Ciasto szpinakowe z wiśniami

Składniki:
- Ciasto szpinakowe:
- 250 g świeżego szpinaku (baby)
- 3 jajka
- 150 g cukru
- 200 g mąki pszennej
- 100 ml oleju roślinnego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
- Krem:
- 250 g serka mascarpone
- 200 ml śmietanki 30–36%, schłodzonej
- 2–3 łyżki cukru pudru
- Dodatkowo:
- 200–250 g wydrylowanych wiśni (mogą być świeże lub z kompotu)
- Kilka listków mięty do dekoracji
- Cukier puder do oprószenia
Przygotowanie:
Szpinak zblenduj na gładką masę (bez gotowania).
Jajka ubij z cukrem na puszystą masę.
Dodaj olej, wanilię i szpinak – zmiksuj do połączenia.
Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i solą – delikatnie wymieszaj.
Przelej ciasto do formy (ok. 24×24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz w 170°C (góra-dół) przez ok. 35–40 minut, aż patyczek będzie suchy.
Wystudź i odetnij wierzchnią warstwę (ok. 1 cm), pokrusz ją do posypania.
Ubij śmietankę z cukrem pudrem na sztywno.
Dodaj mascarpone i zmiksuj krótko, tylko do połączenia.
Na dolny blat ciasta wyłóż krem.
Ułóż wiśnie równomiernie na kremie.
Przykryj odciętym i pokruszonym zielonym „mchem”.
Oprósz cukrem pudrem i udekoruj listkami mięty.
Ciesz się smakiem razem ze mną!
Smacznego!
Autor zdjęcia i przepisu: ZesmakiemnaTy- edycja wspomagana przez AI