Pikle z ogórków i papryki w słupkach

Składniki:
- 5 ogórków gruntowych, pokrojonych w słupki
- 2 papryki (czerwona i żółta), pokrojone w słupki
- 3 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
- 1 łyżka ziaren gorczycy
- 1 łyżeczka ziaren pieprzu
- 3 liście laurowe
- kilka gałązek koperku
- 3 szklanki wody
- 1 szklanka octu 10%
- 1,5 łyżki soli
- 2 łyżki cukru
Przygotowanie:
Przygotowanie:
- Dokładnie umyj i wyparz słoiki oraz pokrywki
- Do każdego słoika włóż po kilka plasterków czosnku, odrobinę gorczycy, ziaren pieprzu, liść laurowy oraz gałązkę koperku. Następnie ułóż ciasno słupki ogórków i papry
- W garnku zagotuj wodę z octem, solą i cukrem. Gotuj przez 2–3 minuty, aż składniki się rozpuszczą.
- Gorącą zalewą zalej warzywa w słoikach, zakręć pokrywki i od razu odwróć słoiki do góry dnem lub pasteryzuj przez 5–7 minut.
- Przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu. Najlepiej smakują po 1–2 tygodniach.
Ciesz się smakiem razem ze mną!
Smacznego!
Autor zdjęcia i przepisu: ZesmakiemnaTy- edycja wspomagana przez AI