Pikle z ogórków i papryki w słupkach

2.07.2025
Czas przygotowania: 60 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:

  • 5 ogórków gruntowych, pokrojonych w słupki
  • 2 papryki (czerwona i żółta), pokrojone w słupki
  • 3 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
  • 1 łyżka ziaren gorczycy
  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu
  • 3 liście laurowe
  • kilka gałązek koperku
  • 3 szklanki wody
  • 1 szklanka octu 10%
  • 1,5 łyżki soli
  • 2 łyżki cukru

Przygotowanie:

Przygotowanie:

  1. Dokładnie umyj i wyparz słoiki oraz pokrywki
  2. Do każdego słoika włóż po kilka plasterków czosnku, odrobinę gorczycy, ziaren pieprzu, liść laurowy oraz gałązkę koperku. Następnie ułóż ciasno słupki ogórków i papry
  3. W garnku zagotuj wodę z octem, solą i cukrem. Gotuj przez 2–3 minuty, aż składniki się rozpuszczą.
  4. Gorącą zalewą zalej warzywa w słoikach, zakręć pokrywki i od razu odwróć słoiki do góry dnem lub pasteryzuj przez 5–7 minut.
  5. Przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu. Najlepiej smakują po 1–2 tygodniach.

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

Autor zdjęcia i przepisu: ZesmakiemnaTy- edycja wspomagana przez AI

< Powrót
Zobacz również:
Chrupiące bananowe gofry 

Ciasto na gofry: 2 duże, dojrzałe banany 400 g mąki pszennej 80 g oleju lub roztopionego masła 2…

Ekspresowe faworki z ciasta francuskiego

Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego Cukier puder do posypania Przygotowanie: Ciasto francuskie rozwiń. Pokrój je na 20 prostokątów.…

Grecka sałatka z ciecierzycą

Składniki: 1 puszka ciecierzycy (odsączona i opłukana) 1 ogórek, pokrojony w kostkę 1/2 szklanki pokruszonego sera feta 1…