Domowy dżem truskawkowy

4.07.2025
Czas przygotowania: 60 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:

  • 1,5 kg świeżych truskawek
  • 600 g cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • (opcjonalnie) 1 opakowanie środka żelującego 2:1 lub pektyny

Przygotowanie:

Truskawki umyj, osusz i odszypułkuj. Większe owoce możesz przekroić na pół – zostaw część w całości, jeśli chcesz uzyskać dżem z kawałkami owoców.

W dużym garnku zasyp truskawki cukrem i dodaj sok z cytryny. Odstaw na ok. 2 godziny (lub na noc do lodówki), aby owoce puściły sok.

Postaw garnek na średnim ogniu. Gotuj, mieszając od czasu do czasu, aż owoce zaczną się rozpadać i masa zgęstnieje (ok. 30–45 minut). Jeśli używasz środka żelującego – dodaj go zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Podczas gotowania na powierzchni może pojawić się piana – zdejmij ją łyżką.

Aby sprawdzić konsystencję dżemu, wylej łyżeczkę na zimny talerzyk i odstaw na minutę. Jeśli dżem nie spływa – jest gotowy.

Gorący dżem przełóż do wyparzonych słoików. Dokładnie zakręć i odwróć do góry dnem na 10 minut lub pasteryzuj w garnku przez 10–15 minut.
Gotowy dżem przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu. Po otwarciu trzymaj w lodówce i spożyj w ciągu tygodnia

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

Autor zdjęcia i przepisu: ZesmakiemnaTy- edycja wspomagana przez AI

< Powrót
Zobacz również:
Warstwowe ciasto z owocową wkładką pod kruszonką

Składniki: (forma 20×20 cm) Spód kruchy 180 g mąki pszennej 40 g zmielonych migdałów 70 g cukru pudru…

Pasta ogórkowo-chrzanowa z czosnkiem i koperkiem

Składniki: 2 kg świeżych ogórków gruntowych (najlepiej małe, twarde) 150 g świeżego korzenia chrzanu 3–4 główki czosnku 1…

Powidła śliwkowe

Składniki: 3 kg dojrzałych śliwek węgierek (mogą być też inne, ale węgierki są najlepsze) 150–200 g cukru (opcjonalnie…