Schab w sosie śmietanowo-grzybowym

Składniki:
- 4 plastry schabu (bez kości)
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oleju
- 1 cebula, drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 200 g pieczarek, pokrojonych w plastry
- 2 marchewki, pokrojone w słupki
- 200 ml śmietanki 30%
- 100 ml bulionu (warzywnego lub drobiowego)
- 1 łyżeczka musztardy (opcjonalnie)
- sól i pieprz do smaku
- świeży koperek, posiekany (do smaku + do dekoracji)
Przygotowanie:
Schab przypraw solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej olej z masłem i obsmaż plastry schabu z obu stron na złoty kolor (ok. 3–4 minuty z każdej strony). Odłóż na talerz.
Na tej samej patelni zeszklij cebulę i czosnek. Dodaj pieczarki i smaż, aż się zarumienią. Następnie dodaj marchewkę i smaż przez 3–4 minuty.
Wlej bulion i śmietankę. Dodaj musztardę (jeśli używasz) i dopraw do smaku solą, pieprzem oraz koperkiem. Wymieszaj.
Włóż z powrotem schab do sosu. Przykryj i duś na małym ogniu przez 40 minut, aż mięso będzie miękkie, a sos zgęstnieje.
Posyp dodatkową porcją koperku. Podawaj z ziemniakami, ryżem lub kluskami śląskimi.
Ciesz się smakiem razem ze mną!
Smacznego!
Autor zdjęcia i przepisu: ZesmakiemnaTy- edycja wspomagana przez AI