Ciasto Oreo bez pieczenia

5.07.2025
Czas przygotowania: 100 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:

Spód i warstwy:

  • 400 g ciastek Oreo (ok. 2 opakowania)
  • 100 g masła (roztopionego)

Masa śmietankowa:

  • 500 ml śmietanki kremówki 36% (schłodzonej)
  • 250 g serka mascarpone
  • 3–4 łyżki cukru pudru (lub do smaku)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
  • 6–8 ciastek Oreo (pokruszonych do środka masy)

Do dekoracji:

  • Bita śmietana
  • Ciasteczka Oreo
  • Pokruszone ciasteczka

Przygotowanie:

Ciastka Oreo (bez oddzielania kremu) zblenduj lub bardzo drobno pokrusz.

Połącz z roztopionym masłem i wyłóż masą spód formy (najlepiej 20×20 cm lub tortownica 24 cm).

Ugnieć dokładnie i wstaw do lodówki na minimum 30 minut.

W misce ubij schłodzoną śmietankę kremówkę z cukrem pudrem na sztywno.

Dodaj mascarpone oraz ekstrakt waniliowy, krótko zmiksuj do połączenia składników.

Na koniec wsyp pokruszone Oreo i delikatnie wymieszaj szpatułką.

Na spód z ciasteczek wyłóż połowę kremu.

Możesz dodać cienką warstwę ciasteczek (całych lub pokruszonych) i znów krem.

Wygładź wierzch i wstaw do lodówki na minimum 4 godziny, najlepiej na całą noc.

Udekoruj bitą śmietaną i ciasteczkami Oreo tuż przed podaniem.

Dla większej stabilności możesz dodać 2–3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w ciepłej wodzie do masy.

Ciasto świetnie sprawdzi się także w formie tortu lub w pucharkach jako deser warstwowy.

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

Autor zdjęcia i przepisu: ZesmakiemnaTy- edycja wspomagana przez AI

< Powrót
Zobacz również:
Kiszony czosnek w całości

Składniki: 1 kg młodego czosnku (najlepiej różowego lub fioletowego) 1 litr wody 1 łyżka soli kamiennej niejodowanej (na…

Szarlotka jak u mamy

Składniki: Spód: ok. 200 g biszkoptów podłużnych lub herbatników Masa jabłkowa: 1 kg jabłek (najlepiej szara reneta lub…

Kiszona botwina

Składniki: 1 pęczek botwiny (młode buraki z liśćmi- bardzo duży pęczek) 1 litr wody 2 łyżki soli (kamiennej,…