Racuszki z bananami

5.07.2025
Czas przygotowania: 30 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:

  • 2 dojrzałe banany
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru (opcjonalnie)
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Rozgnieć banany widelcem w misce na gładką masę.

Dodaj jajko, mleko i (opcjonalnie) cukier – dobrze wymieszaj.

Wsyp mąkę i proszek do pieczenia, dokładnie wymieszaj do uzyskania gęstego ciasta.

Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju nakładaj porcje ciasta (np. łyżką).

Smaż racuszki na średnim ogniu po ok. 2 minuty z każdej strony, aż będą złociste.

Odsącz na papierowym ręczniku.

Podawaj z cukrem pudrem, syropem klonowym, jogurtem naturalnym, owocami lub dżemem.

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

Autor zdjęcia i przepisu: ZesmakiemnaTy- edycja wspomagana przez AI

< Powrót
Zobacz również:
Sałatka makaronowa z kurczakiem i brokułem – idealna na imprezę i na co dzień.

Sałatka makaronowa z kurczakiem i brokułem to doskonała propozycja na każdą imprezę lub kolację. Jest sycąca, pełna smaku…

Domowy ajvar

Jesienią ajvar smakuje najlepiej. Jesień to najlepszy czas go przygotować. Przygotuj go razem ze mną i ciesz się…

Pieczone pierożki z ciasta francuskiego

Pieczone pierożki z ciasta francuskiego nadziewane serem, passatą i kurczakiem, posypane czarnuszką i suszonym koperkiem to pyszna, lekka…