Ciasto malinowy kajmak

Składniki:
Masa budyniowa:
- 750 ml mleka
- 2 opakowania budyniu waniliowego (bez cukru, po 40 g)
- 5 łyżek cukru
- 200 g masła (w temperaturze pokojowej)
Pozostałe składniki:
- ok. 300 g ciemnych herbatników
- ok. 300 g jasnych herbatników
- 1 puszka kajmaku (ok. 400 g)
- 300 g malin (świeżych lub mrożonych)
- 2 opakowania galaretki malinowej
- 700 ml gorącej wody
Przygotowanie:
W 200 ml mleka rozmieszaj budynie i cukier.
Pozostałe mleko zagotuj, a następnie wlej mieszankę budyniową, cały czas mieszając.
Gotuj, aż budyń zgęstnieje, odstaw do całkowitego wystudzenia.
Masło utrzyj na puszysto i dodawaj po łyżce zimnego budyniu. Miksuj do gładkości.
Rozpuść galaretki w 700 ml gorącej wody i ostudź do momentu, aż zacznie lekko tężeć.
Dodaj maliny do galaretki i delikatnie wymieszaj.
Układanie warstw (w blaszce ok. 24×24 cm):
- Ciemne herbatniki
- 1/2 masy budyniowej
- Jasne herbatniki
- Masa kajmakowa (rozsmarowana równomiernie)
- Jasne herbatniki
- 1/2 masy budyniowej
- Ciemne herbatniki
- Galaretka z malinami (gdy już zaczyna tężeć)
Wstaw ciasto do lodówki na minimum 6 godzin (najlepiej na całą noc), aby herbatniki zmiękły, a galaretka dobrze stężała.
Ciesz się smakiem razem ze mną!
Smacznego!
Autor zdjęcia i przepisu: ZesmakiemnaTy- edycja wspomagana przez AI