Ciasto malinowy kajmak

6.07.2025
Czas przygotowania: 0 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:

Masa budyniowa:
  • 750 ml mleka
  • 2 opakowania budyniu waniliowego (bez cukru, po 40 g)
  • 5 łyżek cukru
  • 200 g masła (w temperaturze pokojowej)
Pozostałe składniki:
  • ok. 300 g ciemnych herbatników
  • ok. 300 g jasnych herbatników
  • 1 puszka kajmaku (ok. 400 g)
  • 300 g malin (świeżych lub mrożonych)
  • 2 opakowania galaretki malinowej
  • 700 ml gorącej wody

Przygotowanie:

W 200 ml mleka rozmieszaj budynie i cukier.

Pozostałe mleko zagotuj, a następnie wlej mieszankę budyniową, cały czas mieszając.

Gotuj, aż budyń zgęstnieje, odstaw do całkowitego wystudzenia.

Masło utrzyj na puszysto i dodawaj po łyżce zimnego budyniu. Miksuj do gładkości.

Rozpuść galaretki w 700 ml gorącej wody i ostudź do momentu, aż zacznie lekko tężeć.

Dodaj maliny do galaretki i delikatnie wymieszaj.

Układanie warstw (w blaszce ok. 24×24 cm):

  • Ciemne herbatniki
  • 1/2 masy budyniowej
  • Jasne herbatniki
  • Masa kajmakowa (rozsmarowana równomiernie)
  • Jasne herbatniki
  • 1/2 masy budyniowej
  • Ciemne herbatniki
  • Galaretka z malinami (gdy już zaczyna tężeć)

Wstaw ciasto do lodówki na minimum 6 godzin (najlepiej na całą noc), aby herbatniki zmiękły, a galaretka dobrze stężała.

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

Autor zdjęcia i przepisu: ZesmakiemnaTy- edycja wspomagana przez AI

< Powrót
Zobacz również:
Przepis na schab w sosie z kluskami śląskimi/gnocchi

Składniki: (4 porcje) Schab: 4 kotlety schabowe bez kości (ok. 150–180 g każdy) sól, świeżo mielony czarny pieprz…

Marynowane pieczarki w zalewie octowej z marchewką i gorczycą

Składniki: Składniki na około 6 słoików 500 ml: 1 kg małych pieczarek 2 marchewki (pokrojone w cienkie plasterki)…

Ptysie z bitą śmietaną

Składniki: Ciasto parzone: 1 szklanka wody (250 ml) 100 g masła 1 szklanka mąki pszennej (typ 450-500) 4…