Sałatka z kapusty do słoików na zimę

6.07.2025
Czas przygotowania: 60 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:

  • 1 średnia główka białej kapusty (ok. 1,5 kg)
  • 2 czerwone papryki
  • 2 zielone papryki
  • 3 marchewki
  • 3 ogórki gruntowe
  • 2 cebule
  • 1 pęczek natki pietruszki (opcjonalnie)

Zalewa:

  • 1 szklanka octu spirytusowego 10%
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki soli kamiennej (nie jodowanej)
  • 1 szklanka oleju rzepakowego
  • 2 szklanki wody
  • (opcjonalnie: 1 łyżeczka gorczycy i 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego)

Przygotowanie:

Kapustę poszatkuj cienko.

Marchew zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

Papryki pokrój w cienkie paski.

Ogórki pokrój w cienkie półplasterki.

Cebulę pokrój w cienkie piórka.

Możesz dodać drobno posiekaną natkę pietruszki.

Wszystko wrzuć do dużej miski i dokładnie wymieszaj.

W garnku zagotuj wodę z octem, cukrem, solą i olejem.

Gotuj ok. 2–3 minuty do rozpuszczenia składników.

Odstaw do lekkiego przestudzenia.

Wlej zalewę do miski z warzywami.

Wymieszaj i odstaw na 1–2 godziny, żeby warzywa puściły sok.

Warzywa razem z zalewą włóż do wyparzonych słoików.

Dobrze ubij, zostawiając 1–2 cm wolnej przestrzeni od góry.

Słoiki pasteryzuj ok. 10–15 minut od momentu zagotowania wody.

Po pasteryzacji odstaw do góry dnem do wystudzenia.

Idealna jako dodatek do obiadu, kanapek czy dań z grilla. Przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu.

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

Autor zdjęcia i przepisu: ZesmakiemnaTy- edycja wspomagana przez AI

< Powrót
Zobacz również:
Cukinia w zalewie curry

Składniki: 2 kg cukinii (najlepiej młodej, ze skórką) 4 łyżki soli 3 szklanki wody 1 szklanka octu 10%…

Kluski „szare” z okrasą i kapustą kiszoną

Składniki: (4 porcje) Kluski szare 800 g ziemniaków mączystych (ok. 4 średnie sztuki) 150 g mąki pszennej (+…

Tort bez pieczenia

Zesmakuj ze mną prostego tortu bez pieczenia! Przepis ten jest uniwersalny, owoce i kolory galaretek możesz za każdym…