Pierogi z kominkami

10.06.2022
Czas przygotowania: 0 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Kominki/ lejkowce dęte to grzyby, które możesz spotkać  jesienią na Lubelszczyźnie. Pierogi z tymi grzybami są niezwykle aromatyczne. Znalezienie w innych regionach Polski może być nieco utrudnione, dlatego jeśli nie masz tych grzybów użyj innych i przygotuj pierogi z mojego przepisu.

Składniki na ciasto:
  • 250 ml gorącej wody
  •  50 ml oleju
  • 500 g mąki pszennej lub orkiszowej
  •  pół łyżeczki soli

Przesiej mąkę. Do mąki dodaj olej rzepakowy oraz sól. Następnie wlej gorącą wodę. Zagnieć ciasto ręcznie, a następnie zwiń je folią i odstaw  na minimum 20/30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkuj. Wytnij kółka i nadziewaj.

Nadzienie:
  • 300 g mrożonych, zmielonych kominków lub innych grzybów
  • 1 łyżka masła
  • 2 cebule
  • Sól
  • Pieprz
Przygotowanie:

Rozgrzej patelnię. Rozpuść na niej łyżkę masła. Pokrój w kostkę cebulę. Zmiel grzyby. Cebule i grzyby dodaj do patelni. Duś na małym ogniu. Na koniec dopraw farsz solą i pieprzem.

Przygotowane wcześniej ciasto nadziewaj farszem. Zlepiaj ciasto. Przygotuj duży garnek. Wlej wodę. Do wrzątku wrzucaj pierogi mieszaj  i czekaj do momentu wypłynięcia pierogów na wierzch. Pierogi po wypłynięciu gotuj jeszcze przez 30 sekund. Wyjmij łyżką cedzakową na talerz.

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Chłodnik ogórkowo-rzodkiewkowy z koperkiem

Składniki: 3 świeże ogórki gruntowe 6-8 rzodkiewek 1 litr kefiru lub maślanki Pęczek świeżego koperku Sól i pieprz…

Drożdżówki ze śliwkami i kokosową kruszonką

Zesmakujcie ze mną pysznych drożdżówek ze śliwkami i kokosową kruszonką. Kokosowa kruszonka wspaniale uzupełnia się z lekko kwaśnym…

Pomidorki koktajlowe w zalewie  

Składniki: na 5–6 słoików 500 ml: ok. 2 kg pomidorków koktajlowych 6–8 ząbków czosnku świeża bazylia lub pietruszka…