Domowy lubczyk w słoiku na zimę – idealny do zup, sosów i dań jednogarnkowych.

7.07.2025
Czas przygotowania: 0 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:

  • świeży lubczyk (ilość dowolna, np. 2–3 pęczki)
  • sól kamienna niejodowana (ok. 1 łyżka na 100 g ziół)
  • opcjonalnie: odrobina oliwy lub oleju do zalania z wierzchu

Przygotowanie:

Lubczyk dokładnie umyj i osusz (najlepiej na ręczniku papierowym lub ściereczce).

Oddziel liście od grubych łodyg (łodygi możesz użyć do wywarów).

Posiekaj drobno liście lubczyku.

Wymieszaj z solą (ok. 1 płaska łyżka na każde 100 g zieleniny).

Odstaw na kilka minut, aż zioła puszczą sok.

Wkładaj lubczyk ciasno do małych, wyparzonych słoiczków, dociskając, by pozbyć się powietrza.

Na wierzch można dodać cienką warstwę oleju, by zabezpieczyć przed pleśnią (niekoniecznie).

Zakręć słoiki i przechowuj w lodówce lub chłodnej piwnicy.

Nie pasteryzuj – sól działa konserwująco.

Do zup wystarczy ½–1 łyżeczka na garnek.

Można mieszać z innymi ziołami (np. pietruszką, selerem, koperkiem).

Lubczyk w soli jest bardzo aromatyczny – nie przesadzaj z ilością!

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Wielowarstwowe ciasto miodowo-orzechowe

Składniki: (ok. 12 prostokątnych porcji) 1. Ciasto miodowe (4 cienkie blaty) 4 jajka (oddzielone białka i żółtka) 100…

Zapiekanka gołąbkowa – przepis

Składniki: 1 mała główka białej kapusty 500 g mięsa mielonego (np. wieprzowo-wołowego) 1 woreczek ugotowanego ryżu (ok. 100…

Krokodylki – ogórki w słodko-kwaśnej zalewie

Składniki: Ogórki i dodatki: ok. 3 kg ogórków gruntowych (niedużych) 2 marchewki 2 cebule 4–5 ząbków czosnku kawałek…