Domowy lubczyk w słoiku na zimę – idealny do zup, sosów i dań jednogarnkowych.

Składniki:
- świeży lubczyk (ilość dowolna, np. 2–3 pęczki)
- sól kamienna niejodowana (ok. 1 łyżka na 100 g ziół)
- opcjonalnie: odrobina oliwy lub oleju do zalania z wierzchu
Przygotowanie:
Lubczyk dokładnie umyj i osusz (najlepiej na ręczniku papierowym lub ściereczce).
Oddziel liście od grubych łodyg (łodygi możesz użyć do wywarów).
Posiekaj drobno liście lubczyku.
Wymieszaj z solą (ok. 1 płaska łyżka na każde 100 g zieleniny).
Odstaw na kilka minut, aż zioła puszczą sok.
Wkładaj lubczyk ciasno do małych, wyparzonych słoiczków, dociskając, by pozbyć się powietrza.
Na wierzch można dodać cienką warstwę oleju, by zabezpieczyć przed pleśnią (niekoniecznie).
Zakręć słoiki i przechowuj w lodówce lub chłodnej piwnicy.
Nie pasteryzuj – sól działa konserwująco.
Do zup wystarczy ½–1 łyżeczka na garnek.
Można mieszać z innymi ziołami (np. pietruszką, selerem, koperkiem).
Lubczyk w soli jest bardzo aromatyczny – nie przesadzaj z ilością!
Ciesz się smakiem razem ze mną!
Smacznego!