Zielone kopytka (szpinakowe)

7.07.2025
Czas przygotowania: 60 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:

  • 500 g ugotowanych ziemniaków (najlepiej z dnia poprzedniego)
  • 150 g świeżego szpinaku (lub mrożonego, dobrze odsączonego)
  • 1 jajko
  • ok. 200 g mąki pszennej (ilość zależy od wilgotności ziemniaków i szpinaku)
  • sól do smaku

Przygotowanie:

Świeży szpinak umyj, osusz i wrzuć na gorącą patelnię (bez tłuszczu). Duś, aż zmięknie i zmniejszy objętość.

Ostudź i dokładnie odciśnij z nadmiaru wody, a następnie zblenduj na gładką masę.

Ugotowane i ostudzone ziemniaki przeciśnij przez praskę lub bardzo dokładnie rozgnieć.

Połącz ziemniaki, zblendowany szpinak, jajko i sól.

Stopniowo dodawaj mąkę i zagniataj ciasto – ma być miękkie, ale nie klejące.

Podziel ciasto na porcje i z każdej uformuj wałek o grubości ok. 2 cm.

Pokrój na ukośne kopytka.

Gotuj w osolonej wodzie, do momentu wypłynięcia na powierzchnię + 1 minuta.

Podawaj z masłem, parmezanem, podsmażoną cebulką, pesto lub jako dodatek do sosów.

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Przepis na domowe bułeczki

Składniki: (ok. 10 szt.) 500 g mąki pszennej (typ 550) 250 ml ciepłego mleka (ok. 30 °C) 50…

Ogórki w zalewie musztardowej – pikle- przepis od Babci Marysi

Składniki: Składniki: Na 1,5 kg ogórków: 1,5 kg świeżych ogórków gruntowych (średniej wielkości) 1 marchewka (opcjonalnie) 3–4 ząbki…

Ogórki konserwowe w zalewie musztardowej (z gorczycą)

Składniki: Na 6-7 słoików (po 900 ml): ok. 3 kg małych ogórków gruntowych 6 łyżeczek gorczycy (po 1…