Szwedzkie klopsiki z puree ziemniaczanym i sosem

Składniki:
- 500 g mięsa mielonego (wołowego lub mieszanki wołowo-wieprzowej)
- 1 jajko
- 1 mała cebula, drobno posiekana
- 1 ząbek czosnku, przeciśnięty
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 1/3 szklanki mleka
- sól i pieprz do smaku
- szczypta gałki muszkatołowej
- masło i olej do smażenia
Na sos:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 1 szklanka bulionu wołowego
- 1/2 szklanki śmietanki 30%
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- sól i pieprz
Do podania:
- 800 g ziemniaków
- masło i mleko do puree
- natka pietruszki
- konfitura z borówki brusznicy
Przygotowanie:
Obierz ziemniaki i ugotuj je w osolonej wodzie. W międzyczasie w misce połącz mięso mielone z jajkiem, cebulą, czosnkiem, bułką tartą namoczoną wcześniej w mleku, solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej. Wyrób dokładnie ręką na gładką masę i uformuj małe klopsiki. Obsmaż je na rozgrzanym maśle z odrobiną oleju na złoty kolor, a potem przełóż do naczynia żaroodpornego i dopiecz przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. W tym czasie w rondelku roztop masło, dodaj mąkę i chwilę podsmażaj, cały czas mieszając. Dolej bulion i gotuj, aż sos zgęstnieje. Dodaj śmietankę, sos sojowy, dopraw solą i pieprzem. Ugotowane ziemniaki odcedź, rozgnieć z masłem i mlekiem na puszyste puree. Na talerzu ułóż porcję puree, klopsiki z sosem i łyżkę konfitury z borówki. Posyp natką pietruszki i podawaj na ciepło.
Ciesz się smakiem razem ze mną!
Smacznego!