Domowy pasztet pieczony

8.07.2025
Czas przygotowania: 180 minut
Stopień trudności: łatwe

Składniki:

Mięso:

  • 500 g łopatki wieprzowej
  • 300 g wątróbki drobiowej (np. z kurczaka)
  • 300 g boczku surowego
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/4 selera
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku

Dodatki i przyprawy:

  • 2 jajka
  • 1 bułka kajzerka (namoczona w mleku)
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżka masła (do smażenia)
  • masło + bułka tarta do formy

Przygotowanie:

Mięso, boczek, warzywa (marchew, pietruszka, seler) ugotuj w lekko osolonej wodzie do miękkości (ok. 1 godzina).

Wątróbkę podsmaż osobno na maśle z cebulą i czosnkiem (ok. 5–7 minut).

Ostudzone mięso, boczek, wątróbkę, warzywa, namoczoną bułkę oraz cebulę zmiel w maszynce do mięsa (najlepiej 2 razy, by masa była gładka).

Do zmielonej masy dodaj jajka, sól, pieprz i resztę przypraw. Dokładnie wymieszaj.

Formę do pieczenia posmaruj masłem i wysyp bułką tartą.

Przełóż masę pasztetową i wyrównaj.

Piecz w temperaturze 180°C przez ok. 60–75 minut, aż wierzch się lekko zarumieni.

Po upieczeniu ostudź pasztet w formie. Najlepiej smakuje po kilku godzinach chłodzenia w lodówce. Idealny na kromce chleba z ogórkiem kiszonym lub ćwikłą. Można go również podać na ciepło do obiadu.

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Przepis na mięso w galarecie we słoiku (domowa konserwa mięsna)

Składniki: (ok. 2 słoiki po 500 ml) 800 g wieprzowiny z kością (łopatka, golonka lub boczek) 200 g…

Grzyby marynowane w occie – klasyczne

Składniki: (na ok. 5–6 słoików po 300 ml): 1 kg świeżych grzybów (najlepiej borowiki, podgrzybki, maślaki) 2 duże…

Przepis na klasyczną lasagne z mięsem i sosem beszamelowym

Składniki: Składniki: Na sos mięsny (ragù): 500 g mięsa mielonego (wołowe lub mieszane wołowo-wieprzowe) 1 duża cebula 2…