Domowy paprykarz szczeciński

Składniki:
- 1 szklanka ugotowanego ryżu
- 1 puszka tuńczyka (w sosie własnym lub oleju) – odsączona
- 1 cebula (drobno posiekana)
- 1 marchewka (starta na drobnych oczkach)
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- Szczypta ostrej papryki (opcjonalnie)
- Sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki oleju (np. rzepakowego)
- Natka pietruszki do dekoracji
- Świeże bułki (np. grahamki, orkiszowe, pełnoziarniste)
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzej olej i zeszklij cebulę. Dodaj marchewkę i smaż kilka minut, aż zmięknie.
Dodaj koncentrat pomidorowy, słodką i ostrą paprykę. Podsmaż chwilę, aby wydobyć smak.
Do warzyw dodaj ugotowany ryż i odsączonego tuńczyka. Wymieszaj dokładnie, dopraw solą i pieprzem. Smaż jeszcze przez 3–4 minuty.
Przekrój bułki na pół, posmaruj je przygotowaną pastą. Na wierzchu ułóż świeżą natkę pietruszki.
Możesz użyć makreli wędzonej lub łososia zamiast tuńczyka.
Paprykarz smakuje najlepiej po schłodzeniu – składniki się „przegryzą”.
Nadaje się świetnie na kanapki, do lunchboxa lub na imprezę.
Ciesz się smakiem razem ze mną!
Smacznego!