Kotlety ziemniaczane z pieczarkami

Składniki:
(ok. 8–10 sztuk):
Ciasto ziemniaczane:
- 800 g ugotowanych ziemniaków (najlepiej z dnia poprzedniego)
- 1 jajko
- 2–3 łyżki mąki pszennej (lub ziemniaczanej – do regulacji konsystencji)
- sól, pieprz do smaku
Farsz pieczarkowy:
- 300 g pieczarek
- 1 średnia cebula
- 1 łyżka masła lub oleju
- sól, pieprz
- opcjonalnie: 1 ząbek czosnku lub natka pietruszki
Do panierowania:
- bułka tarta
- 1 jajko
- mąka
Do smażenia:
- olej roślinny
Przygotowanie:
Pieczarki drobno posiekaj, cebulę pokrój w kostkę.
Podsmaż cebulę na maśle/oleju, dodaj pieczarki.
Duś, aż odparuje woda. Dopraw solą, pieprzem i ostudź.
Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę lub dokładnie utłucz.
Dodaj jajko, mąkę, sól i pieprz.
Zagnieć ciasto – powinno być miękkie, ale nie lepiące się.
Nabieraj porcję ciasta, rozpłaszcz na dłoni, na środek nałóż farsz.
Zlep brzegi i uformuj kotlet.
Każdy kotlet obtocz w mące, jajku i bułce tartej.
Smaż na złoto na rozgrzanym oleju z obu stron.
Odsącz na papierowym ręczniku.
Farsz możesz wzbogacić o ser żółty, szpinak lub suszone pomidory.
Kotlety smakują doskonale z sosem czosnkowym, koperkowym lub grzybowym.
Można je też upiec w piekarniku (ok. 200°C, 20–25 min).
Ciesz się smakiem razem ze mną!
Smacznego!