Sałatka z ogórków z papryką i cebulą na zimę

10.07.2025
Czas przygotowania: 100 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:

Składniki:

  • 2 kg ogórków gruntowych
  • 3–4 czerwone papryki
  • 3 duże cebule
  • 1 marchewka (opcjonalnie)
  • 2 łyżki soli niejodowanej (np. kamiennej)
  • 1 łyżka gorczycy
  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu
  • (opcjonalnie) 5–6 ząbków czosnku

Zalewa:

  • 3 szklanki wody
  • 1 szklanka octu spirytusowego 10%
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki oleju rzepakowego lub słonecznikowego

Przygotowanie:

Ogórki dokładnie umyj, pokrój w plasterki.

Paprykę pokrój w paski lub kostkę.

Cebulę pokrój w piórka.

Marchewkę (jeśli używasz) zetrzyj na grubych oczkach.

Warzywa wrzuć do dużej miski, dodaj sól i delikatnie wymieszaj.

Odstaw na 1–2 godziny, aby puściły sok.

Wszystkie składniki zalewy zagotuj. Mieszaj, aż cukier się rozpuści.

Gotową zalewę odstaw na chwilę do lekkiego przestudzenia.

Do każdego wyparzonego słoika włóż trochę gorczycy, pieprzu i (opcjonalnie) plasterek czosnku.

Napełnij słoiki warzywami (lekko ubijając).

Zalej ciepłą zalewą.

Zakręć słoiki i pasteryzuj przez 10–15 minut od zagotowania wody.

Odwróć do góry dnem, ostudź.

Sałatka jest gotowa po około 2–3 tygodniach.

Przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.

Świetnie komponuje się z kotletami, ryżem, ziemniakami i wędlinami.

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Kotleciki z brokułami i serem (panierowane)

Składniki: Składniki (na ok. 10 kotlecików): 1 duży brokuł (ok. 500 g) 150 g sera feta lub serka…

Faszerowana cukinia z mięsem i serem

Składniki: (na 2 porcje): 2 średnie cukinie 250 g mięsa mielonego (np. wołowego, drobiowego lub mieszanego) 1 mała…

Kluski Śląskie

Dziś przygotowałam dla Was coś naprawdę wyjątkowego - kulinarne podróżowanie po magicznym świecie smaków Śląska. Czy jest tu…