Sałatka z cukinii do słoików na zimę

11.07.2025
Czas przygotowania: 100 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:

(na ok. 6–7 słoików 500 ml):

  • 2 kg cukinii (najlepiej młodej, nieprzerośniętej, żółtej lub zielonej)
  • 3–4 cebule, pokrojone w cienkie piórka
  • 1 pęczek koperku lub pietruszki(może być świeży lub suszony)
  • 2 łyżki soli kamiennej
  • 1 łyżka gorczycy białej (opcjonalnie)

Zalewa:

  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka octu spirytusowego 10%
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego lub kilka ziaren
  • 1 litr wody

Przygotowanie:

Cukinię umyj, nie obieraj. Pokrój w cienkie półplasterki (jeśli duża – usuń gniazda nasienne).

Cebulę pokrój w cienkie piórka. Wymieszaj z cukinią i solą. Odstaw na 2 godziny, aby puściła sok. Następnie odlej nadmiar płynu.

Dodaj koperek/pietruszkę i gorczycę. Wymieszaj.

W garnku zagotuj składniki zalewy, aż cukier się rozpuści.

Wkładaj sałatkę do wyparzonych słoików, zalewając gorącą zalewą.

Dobrze zakręć i pasteryzuj przez 10–15 minut od momentu zagotowania wody.

Sałatka ma przyjemnie kwaskowy, lekko słodki smak – świetna jako dodatek do mięs, kotletów, kanapek.

Przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.

Możesz dodać cienko pokrojoną marchewkę lub paprykę dla koloru.

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Letnia sałatka ziemniaczana z ogórkiem, rzodkiewką i koperkiem

Składniki: 500 g młodych ziemniaków (ugotowanych w mundurkach i pokrojonych w plasterki) 1 ogórek gruntowy lub 1/2 ogórka…

Przepis na domowe ogórki konserwowe ze świeżym koperkiem

Składniki: (na 2 słoiki po 700 ml) Ogórki gruntowe – ok. 1 kg (świeże, jędrne, średniej wielkości) Marchewka…

Kremowy dip paprykowy

Składniki: 2 czerwone papryki 1 ząbek czosnku (opcjonalnie upieczony) 150 g serka śmietankowego (np. typu Philadelphia) 3 łyżki…