Sałatka z ogórków na zimę

Składniki:
- 2 kg ogórków gruntowych
- 2 średnie cebule (pokrojone w piórka)
- kilka gałązek natki pietruszki (do dekoracji i do słoików)
- 1 l wody
- 1 szklanka octu 10%
- 1 szklanka cukru
- 1,5 łyżki soli kamiennej (nie jodowanej)
- po 1 łyżeczce gorczycy na słoik
- po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
- opcjonalnie: liść laurowy, koper
Przygotowanie:
Umyj ogórki i pokrój je wzdłuż na połówki, ćwiartki lub plastry jeśli są większe.
Cebulę obierz i pokrój w cienkie piórka.
Do wyparzonych słoików włóż: ogórki, plasterki cebuli, gałązkę pietruszki, gorczycę, pieprz, ziele angielskie i ewentualnie liść laurowy.
W garnku zagotuj wodę, ocet, cukier i sól. Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia.
Gorącą zalewą zalej ogórki w słoikach, pozostawiając około 1 cm wolnej przestrzeni od góry.
Zakręć szczelnie słoiki i pasteryzuj przez 7–10 minut (słoiki 500 ml) od momentu zagotowania wody.
Po wyjęciu ustaw słoiki do góry dnem i przykryj ręcznikiem na kilka godzin do ostygnięcia.
Gotowe ogórki najlepiej smakują po kilku tygodniach. Można je podawać jako dodatek do obiadu, do kanapek, burgerów lub jako przekąskę.
Ciesz się smakiem razem ze mną!
Smacznego!