Sałatka z ogórków na zimę

12.07.2025
Czas przygotowania: 100 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:

  • 2 kg ogórków gruntowych
  • 2 średnie cebule (pokrojone w piórka)
  • kilka gałązek natki pietruszki (do dekoracji i do słoików)
  • 1 l wody
  • 1 szklanka octu 10%
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 łyżki soli kamiennej (nie jodowanej)
  • po 1 łyżeczce gorczycy na słoik
  • po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
  • opcjonalnie: liść laurowy, koper

Przygotowanie:

Umyj ogórki i pokrój je wzdłuż na połówki, ćwiartki lub plastry jeśli są większe.

Cebulę obierz i pokrój w cienkie piórka.

Do wyparzonych słoików włóż: ogórki, plasterki cebuli, gałązkę pietruszki, gorczycę, pieprz, ziele angielskie i ewentualnie liść laurowy.

W garnku zagotuj wodę, ocet, cukier i sól. Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia.

Gorącą zalewą zalej ogórki w słoikach, pozostawiając około 1 cm wolnej przestrzeni od góry.

Zakręć szczelnie słoiki i pasteryzuj przez 7–10 minut (słoiki 500 ml) od momentu zagotowania wody.

Po wyjęciu ustaw słoiki do góry dnem i przykryj ręcznikiem na kilka godzin do ostygnięcia.

Gotowe ogórki najlepiej smakują po kilku tygodniach. Można je podawać jako dodatek do obiadu, do kanapek, burgerów lub jako przekąskę.

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Kurczak w kremowym sosie z kalafiorem i papryką

Składniki: 500 g piersi z kurczaka lub filetów z udźca 1/2 główki kalafiora (podzielonego na małe różyczki) 1…

Polędwiczki wieprzowe w sosie porowym

Zesmakuj ze mną pysznych, a zarazem łatwych w przygotowaniu polędwiczek w sosie porowym. Polędwiczki są miękkie, delikatne... Po…

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i serem mozzarella

Zapiekanka to świetna alternatywa na zdrowy i szybki w przygotowaniu obiad. Zesmakujcie go razem ze mną-koszt takiego obiadu…