Warstwowa sałatka z kurczakiem – a’la gyros

13.07.2025
Czas przygotowania: 60 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:

  • 2 filety z kurczaka
  • 1 łyżeczka przyprawy gyros lub papryki wędzonej
  • 1 łyżka oleju do smażenia
  • 1/2 główki sałaty masłowej lub roszponki
  • 6–8 pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół
  • 4–5 ogórków konserwowych, pokrojonych w kostkę
  • 1 mała czerwona cebula, drobno posiekana
  • 1/2 puszki kukurydzy konserwowej
  • 100 g tartego żółtego sera
  • 3–4 łyżki majonezu
  • 3–4 łyżki jogurtu naturalnego (opcjonalnie, dla lżejszej wersji)
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Pokrój filet z kurczaka w kostkę, posyp przyprawą gyros/papryką, usmaż na oleju na złoto.

Odstaw do wystudzenia.

Wymieszaj majonez z jogurtem (jeśli używasz) i dopraw solą oraz pieprzem.

Układanie warstw (od dołu):

  • Smażony kurczak
  • Starty żółty ser
  • Ogórki konserwowe
  • Posiekana czerwona cebula
  • Kukurydza
  • Sos (majonez lub majonez + jogurt)
  • Pomidorki koktajlowe
  • Na wierzchu świeża sałata/roszponka

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Sałatka z ogórków i warzyw na zimę

Składniki: 2 kg ogórków gruntowych (pokrojonych w cienkie plasterki) 500 g marchewki (starta na grubych oczkach) 500 g…

Żółta cukinia w słoikach na zimę – marynowana z koperkiem, gorczycą i przyprawami

Składniki: na 4 litrowe słoiki: 2 kg żółtej cukinii (młodej, jędrnej) 4 ząbki czosnku 4 baldachy koperku (lub…

Curry z soczewicą, warzywami i paneerem

Składniki: (na 3–4 porcje): 200 g sera paneer (można zastąpić tofu) 3/4 szklanki suchej zielonej lub brązowej soczewicy…