Wielkanocna babka z majonezem

11.06.2022
Czas przygotowania: 0 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Babka to ciasto, które przygotujesz w dosłownie w kilka minut. Ubrudzisz jedną miskę oraz jedną formę do pieczenia. Babka z majonezem? Majonez jest zamiennikiem oleju, który sprawia, że ciasto jest bardzo wilgotne.

Składniki:
  • 4 średnie jajka
  • 5 łyżek majonezu
  • 80 g mąki pszennej/ orkiszowej
  • 85 g mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru/erytrytolu
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • starta skórka z cytryny 
Przygotowanie:

Jajka ubij z cukrem. Do ubitych jajek dodaj majonez i ponownie wymieszaj. W drugiej misce połącz składniki sypkie- mąkę z proszkiem do pieczenia, a następnie wsyp całość do masy jajecznej. Całość delikatnie mieszaj. Wlej ciasto do posmarowanej formy olejem i bułką tartą.  Piecz w 180° przez 30 minut- grzanie góra- dół bez termo obiegu.

Gotową babkę polej lukrem.

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Pierogi z ziemniakami, wędzonym twarogiem i cebulką

Zesmakuj ze mną pysznych pierogów z nutą wędzonego twarogu. Największą trudność w przygotowaniu pierogów sprawia przygotowanie ciasta. Często…

Przepis na sałatkę na zimę Babci Marysi

Składniki: (na ok. 4 słoiki po 500 ml) Marchewka: 3 średnie sztuki Ogórki gruntowe: 4–5 średnich Cebula: 2…

Suszone pomidory w słoiku na zimę

Składniki: 1 kg suszonych pomidorów (najlepiej domowych, z piekarnika lub suszarki) 4–5 ząbków czosnku 1 łyżka kaparów (opcjonalnie)…