Kopytka z sosem truskawkowym

13.07.2025
Czas przygotowania: 100 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:

Składniki na kopytka:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków (najlepiej z dnia poprzedniego)
  • 1 jajko
  • 1,5 szklanki mąki pszennej (może być trochę więcej lub mniej – zależnie od ziemniaków)
  • szczypta soli

Sos truskawkowy:

  • 400 g truskawek (mogą być mrożone)
  • 2–3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej (opcjonalnie – do zagęszczenia)

Przygotowanie:

Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę lub dokładnie utłucz.

Dodaj jajko, sól i mąkę. Wyrób ciasto – powinno być miękkie i elastyczne.

Podziel ciasto na kilka części, z każdej uformuj wałek i pokrój na małe kawałki, lekko skośnie.

Gotuj partiami we wrzącej osolonej wodzie – do momentu aż wypłyną, gotuj jeszcze 1–2 minuty.

Odsącz delikatnie i opcjonalnie podsmaż na masełku, jeśli lubisz lekko chrupiące.

Truskawki włóż do rondelka, zasyp cukrem i zagotuj.

Gotuj na małym ogniu kilka minut, aż puszczą sok i zaczną się rozpadać.

Dodaj sok z cytryny i ewentualnie zagęść mąką ziemniaczaną rozmieszaną w 2 łyżkach zimnej wody.

Gotuj jeszcze chwilę do zgęstnienia.

Kopytka polej sosem truskawkowym i podawaj od razu. Można posypać cukrem pudrem, dodać listki mięty lub odrobinę śmietanki.

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Omletowe kanapki

Składniki: Jajka (2 sztuki) Chleb tostowy (2 kromki) Szczypiorek (3 łyżki siekanego) Masło (2g)*jest ono opcjonalne gdy do…

Pomidorki koktajlowe w zalewie na zimę – pyszna przekąska lub dodatek do dań.

Składniki: Składniki (na ok. 4 słoiki po 500 ml): 1,5 kg pomidorków koktajlowych 4–5 ząbków czosnku (po 1…

Kiszona kapusta z marchewką do słoika

Składniki: 2 kg białej kapusty 2 średnie marchewki 1 płaska łyżka soli kamiennej niejodowanej (na każde 1 kg…