Sałatka z cukinii w sosie pomidorowym (do słoików)- a’la leczo

13.07.2025
Czas przygotowania: 100 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:

  • 2 kg młodej cukinii (może być ze skórką)
  • 500 g marchwi
  • 500 g czerwonej i/lub żółtej papryki
  • 500 g cebuli
  • 1 l przecieru pomidorowego (lub gęstego soku pomidorowego)
  • 1 puszka kukurydzy (ok. 300–400 g po odsączeniu)
  • 4 ząbki czosnku (posiekane lub przeciśnięte)
  • 200 ml oleju roślinnego
  • 100 ml octu 10%
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki soli
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • (opcjonalnie) 1 łyżeczka ostrej papryki

Przygotowanie:

Cukinię umyj i pokrój w półplasterki.

Marchew zetrzyj na grubych oczkach.

Paprykę pokrój w kostkę lub paski.

Cebulę w piórka.

W dużym garnku zagotuj przecier pomidorowy z olejem, octem, czosnkiem, cukrem, solą i przyprawami. Gotuj 5 minut.

Wrzuć cukinię, marchew, cebulę i paprykę. Gotuj 30 minut na średnim ogniu.

Na koniec dodaj odsączoną kukurydzę. Gotuj jeszcze 5 minut.

Nakładaj gorącą sałatkę do wyparzonych słoików, zakręcaj szczelnie.

Pasteryzuj przez 15 minut w garnku lub piekarniku (120°C, 20 minut).

Odwróć słoiki do góry dnem do ostudzenia. Przechowuj w chłodnym miejscu.

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Pleśniak

Składniki: Ciasto kruche: 3 szklanki mąki pszennej 200 g masła (zimnego) 3/4 szklanki cukru 3 żółtka (białka zachowaj…

Leniwe kluski (leniwe pierogi)

Składniki: 250 g twarogu (najlepiej półtłustego, dobrze odciśniętego) 1 jajko ok. 80–100 g mąki pszennej (około ½ szklanki)…

Kiszona surówka z młodej kapusty, marchewki i koperku

Składniki: (ok. 2 słoiki 500 ml) 1 średnia główka młodej białej kapusty (ok. 1 kg), drobno poszatkowana 2–3…