Ogórki konserwowe z czosnkiem – przepis domowy

Składniki:
- 2 kg małych ogórków gruntowych
- 5–6 ząbków czosnku (pokrojonych)
- 1 marchewka (opcjonalnie – dla koloru)
- 1 łyżka gorczycy białej
- 1 łyżeczka ziaren pieprzu
- 5–6 liści laurowych
- 10 ziaren ziela angielskiego
- koper (baldachy lub łodygi)
- 5–6 słoików 0,9 l
Zalewa octowa:
- 1 litr wody
- 1 szklanka octu 10%
- 4 łyżki cukru
- 1,5 łyżki soli kamiennej (niejodowanej)
Przygotowanie:
Dokładnie umyj ogórki, możesz je namoczyć w zimnej wodzie na 1–2 godziny, by były jędrniejsze.
Pokrój je wzdłuż na ćwiartki lub zostaw w całości (wedle uznania).
Do każdego słoika włóż kawałek marchewki, kilka plasterków czosnku, trochę koperku, kilka ziaren pieprzu, gorczycy, ziela angielskiego i liść laurowy.
Następnie ciasno ułóż ogórki w słoikach.
Zagotuj wodę z octem, solą i cukrem. Mieszaj aż sól i cukier się rozpuszczą.
Gorącą zalewą zalej ogórki w słoikach, zostawiając ok. 1 cm wolnej przestrzeni od góry.
Słoiki zakręć i pasteryzuj przez 5–7 minut od momentu zagotowania wody.
Wyjmij i odstaw do góry dnem do wystudzenia.
Ciesz się smakiem razem ze mną!
Smacznego!