Ogórki konserwowe (na zimę)

13.07.2025
Czas przygotowania: 100 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:

Na 1 słoik 900 ml:

  • ok. 6–8 ogórków gruntowych (małe lub średnie)
  • 2–3 plastry marchwi (opcjonalnie)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 gałązka kopru (najlepiej z baldachem)
  • kawałek chrzanu (ok. 3 cm)
  • kilka ziaren gorczycy
  • kilka ziaren pieprzu czarnego
  • opcjonalnie: listek laurowy, ziele angielskie, plaster cebuli

Zalewa:

(na ok. 6–8 słoików)

  • 2,5 litra wody
  • 1 szklanka octu 10%
  • 3–4 łyżki soli kamiennej (nie jodowanej)
  • 6–8 łyżek cukru (według smaku – można więcej lub mniej)

Zagotować wszystko razem. W razie potrzeby podwoić proporcje.

Przygotowanie:

Dokładnie umyj ogórki i zalej zimną wodą na 2–3 godziny (będą bardziej chrupiące).

Przygotuj słoiki – umyj i wyparz.

Na dno każdego słoika włóż koper, czosnek, kawałek chrzanu, przyprawy.

Następnie ciasno układaj ogórki pionowo.

Włóż również ewentualne dodatki (marchewka, cebula, ziele, liść laurowy).

Zalej ogórki gorącą zalewą do pełna, zostawiając ok. 1 cm luzu.

Mocno zakręć słoiki.

W dużym garnku wyłóż dno ściereczką.

Ustaw słoiki, zalej wodą do 3/4 ich wysokości.

Pasteryzuj od zagotowania ok. 5–7 minut (dla małych ogórków); nie za długo, by były chrupkie.

Wyjmij, odwróć do góry dnem i ostudź. Słoiki przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu. Gotowe do jedzenia po ok. 2–3 tygodniach.

Uwaga- żółte kwiaty ogórka to element dekoracyjny do zdjęcia- oczywiście wy ich nie dodawajcie <3

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Domowy Sos Ostry (pomidorowo-paprykowy)

Składniki: 1 łyżka oliwy z oliwek 1 cebula (drobno posiekana) 2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę) 1 czerwona…

Przepis na domową kremówkę (napoleonka)

Składniki: Ciasto: 2 opakowania ciasta francuskiego (w sumie ok. 500 g) cukier puder do posypania Krem budyniowy: 500…

Biszkopt bez mąki 

Cześć SMAKOSZE! Witajcie w 27 lekcji z serii WARSZTATY ZE SMAKIEM ! Witajcie, odkrywcy niebanalnych smaków! Dzisiaj przenoszę…