Dżem z czerwonej i białej porzeczki

13.07.2025
Czas przygotowania: 120 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:

  • 1,5 kg czerwonej porzeczki
  • 0,5 kg białej porzeczki
  • 1,2 kg cukru
  • sok z 1 cytryny (opcjonalnie – podkreśla smak i pomaga w żelowaniu)
  • 1 op. cukru żelującego 2:1 (jeśli chcesz przyspieszyć proces i mieć gęstszy dżem)

Przygotowanie:

Porzeczki umyj, oderwij od gałązek i dobrze odsącz.

Przełóż do dużego garnka i lekko podgrzewaj, mieszając, aż puszczą sok.

Możesz delikatnie rozgnieść owoce np. tłuczkiem lub blendować, jeśli chcesz gładki dżem (opcjonalnie przetrzeć przez sito, by pozbyć się pestek).

Wsyp cukier do owoców (lub cukier żelujący według instrukcji z opakowania).

Gotuj całość na małym ogniu przez ok. 30–40 minut, regularnie mieszając, aż masa zgęstnieje.

Nałóż odrobinę gorącego dżemu na schłodzony talerzyk – jeśli po chwili zastyga, jest gotowy.

Jeśli nie – gotuj jeszcze chwilę.

Gorący dżem przełóż do wyparzonych, suchych słoików.

Mocno zakręć i postaw do góry dnem na 10 minut lub pasteryzuj przez 10–15 minut w garnku z wodą.

Wskazówki:

  • Dżem z porzeczek naturalnie gęstnieje dzięki pektynie, więc można go zrobić bez dodatków żelujących.
  • Biała porzeczka dodaje delikatności i lekko miodowego posmaku.
  • Przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu – wytrzyma całą zimę (a nawet dłużej!).

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Przepis na ogórki z cebulą w lekko pikantnej zalewie curry

Składniki: (3 słoiki po 500 ml) 1 kg g małych ogórków gruntowych 1 średnia cebula (ok. 100 g)…

Koktajl orzechowo-bananowy

Składniki: Banan (1 sztuka) Jogurt grecki (3 łyżki) masło orzechowe  (2 czubate łyżeczki) Mleko (150 ml)  Przygotowanie: Do…

Maślane supełki- bułki śniadaniowe (drożdżowe) z dodatkiem masła

Składniki: Składniki podstawowe na 13 sztuk: 140 ml mleka 160 ml wody 1 białko 60 ml oleju rzepakowego…