Drożdżowe bułeczki z kremem i pistacjami

14.07.2025
Czas przygotowania: 180 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 60 g cukru
  • 1 opakowanie drożdży instant (7 g) lub 25 g świeżych
  • 2 jajka
  • 60 g roztopionego masła
  • szczypta soli

Składniki na krem budyniowy:

  • 500 ml mleka
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego (lub 40 g mąki ziemniaczanej + wanilia)
  • 3 łyżki cukru
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka masła

Do posypania:

  • garść posiekanych pistacji
  • suszone płatki róży (opcjonalnie)
  • lukier z cukru pudru i mleka (opcjonalnie)

Przygotowanie:

W misce wymieszaj drożdże z ciepłym mlekiem i cukrem, odstaw na 10 minut.

Dodaj jajka, roztopione masło, mąkę i sól. Wyrób elastyczne ciasto (ok. 10 minut).

Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1 godzinę.

Z 500 ml mleka odlej 1/3 szklanki, wymieszaj w niej proszek budyniowy, żółtko i cukier.

Pozostałe mleko zagotuj. Wlej mieszankę i gotuj, mieszając, aż budyń zgęstnieje.

Dodaj masło, wymieszaj. Przestudź.

Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokąt.

Posmaruj kremem budyniowym.

Zwiń jak roladę i pokrój na plastry.

Ułóż w formie wyłożonej papierem do pieczenia.

Odstaw na 20 minut do napuszenia.

Piecz w 180°C przez 25–30 minut, aż będą złote. Po ostudzeniu posyp pistacjami i różą, opcjonalnie polukruj.

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Buraczki tarte do słoików na zimę

Składniki: (na ok. 6–7 słoików 0,5 l) Składniki: 3 kg buraków ćwikłowych (najlepiej średniej wielkości) 3 duże cebule…

Przepis na deser bananowo-czekoladowy w szklankach

Składniki: (4 porcje) 2 dojrzałe banany 400 ml mleka 1 opakowanie (ok. 40 g) budyniu czekoladowego (proszek) 200…

Przepis na domowe ogórki konserwowe ze świeżym koperkiem

Składniki: (na 2 słoiki po 700 ml) Ogórki gruntowe – ok. 1 kg (świeże, jędrne, średniej wielkości) Marchewka…