Puszyste pancakes z owocami

14.07.2025
Czas przygotowania: 40 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:

Porcja: ok. 10 sztuk
Czas przygotowania: 20 minut

Składniki:

Na placuszki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 1 szklanka maślanki (lub mleka)
  • 2 łyżki roztopionego masła lub oleju
  • masło lub olej do smażenia

Do podania:

  • świeże owoce (borówki, maliny, truskawki)
  • syrop klonowy lub miód
  • płatki migdałów (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Wymieszaj składniki suche: w misce połącz mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę i sól.

Dodaj składniki mokre: w osobnej misce roztrzep jajko, dodaj maślankę i roztopione masło. Wlej mokre składniki do suchych.

Wymieszaj do połączenia składników – nie musisz mieszać bardzo dokładnie; małe grudki są OK.

Rozgrzej patelnię z odrobiną tłuszczu na średnim ogniu.

Nakładaj porcje ciasta (ok. 2 łyżki na 1 placuszek). Smaż do pojawienia się bąbelków na powierzchni, potem przewróć na drugą stronę i smaż jeszcze 1-2 minuty.

Ułóż placuszki w stos. Na wierzch dodaj świeże owoce, polej syropem klonowym i posyp płatkami migdałów.

Jeśli chcesz, możesz dodać do ciasta odrobinę wanilii lub skórki z cytryny dla dodatkowego aromatu.

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Naleśniki po CHŁOPSKU

Dziś mówimy "naleśniki", a konkretnie "po chłopsku"! Przygotujcie się na prawdziwy festiwal smaków, który zabierze Was w podróż…

Pierogi ruskie – przepis tradycyjny

Składniki: Na ciasto: 500 g mąki pszennej ok. 200 ml ciepłej wody 1 jajko (opcjonalnie) 1 łyżeczka soli…

Deser warstwowy z chrupiącymi kuleczkami, jogurtem i kremem czekoladowym- a’la Kinder Country

Składniki: (porcja dla 3 osób) Warstwa chrupiąca 150 g prażonych kuleczek zbożowych (np. rice crisps) Warstwa jogurtowa 300…