Zielone kopytka szpinakowe

15.07.2025
Czas przygotowania: 60 minut
Stopień trudności: łatwe

Składniki:

  • 400 g świeżego szpinaku (lub mrożonego, rozmrożonego i dobrze odciśniętego)
  • 500 g ziemniaków (najlepiej mączystych)
  • 150 g mąki pszennej (plus do podsypywania)
  • 1 jajko
  • Szczypta soli
  • Opcjonalnie: gałka muszkatołowa do smaku

Przygotowanie:

Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie do miękkości, odcedź i ostudź, a następnie przeciśnij przez praskę lub dokładnie rozgnieć na puree.

Szpinak ugotuj (jeśli świeży) na parze lub w małej ilości wody, odciśnij dokładnie nadmiar wody i zmiksuj na gładkie puree.

Połącz ziemniaki ze szpinakiem – dokładnie wymieszaj puree ziemniaczane z puree szpinakowym.

Dodaj jajko i sól, a następnie stopniowo dosypuj mąkę, wyrabiając elastyczne, ale niezbyt twarde ciasto.

Podsyp blat mąką, formuj wałeczki z ciasta i kroj je na kawałki o długości około 2 cm.

Wrzucaj kluski do osolonego wrzątku i gotuj, aż wypłyną na powierzchnię, a następnie jeszcze około 1-2 minuty. Wyjmuj łyżką cedzakową.

Możesz polać masłem z szałwią, sosem śmietanowym lub po prostu skropić oliwą z oliwek i posypać startym serem.

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Ciasto czekoladowe z kremem śmietankowym i czekoladą

Składniki: Na biszkopt czekoladowy (2 blaty): 4 jajka 120 g cukru 100 g mąki pszennej 20 g kakao…

Batony z masłem orzechowym i pistacjami

Składniki: 500 g masła orzechowego80 g solonych pistacji80 g mąki kokosowej lub wiórków kokosowych10 łyżek syropu z agawy…

Marynowane liście winogron

Składniki: 60–80 świeżych liści winogron (najlepiej młode, jasnozielone) 1 litr wody 1 łyżka soli kamiennej (niejodowanej) na każdy…