Kopytka

15.07.2025
Czas przygotowania: 80 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 jajko
  • ok. 250 g mąki pszennej (plus do podsypania)
  • sól do smaku
  • 150 g boczku wędzonego, pokrojonego w paseczki
  • 1 średnia cebula
  • olej lub masło do smażenia

Przygotowanie:

Ugotuj ziemniaki w mundurkach do miękkości.

Odcedź, ostudź i obierz ze skórki.

Przeciśnij ziemniaki przez praskę lub dokładnie rozgnieć na gładkie puree.

Do przestudzonych ziemniaków dodaj jajko oraz sól.

Stopniowo wsypuj mąkę i wyrabiaj ciasto, aż będzie elastyczne i nie będzie się kleić do rąk. Ilość mąki może się różnić w zależności od ziemniaków.

Podziel ciasto na kilka części.

Każdą część rozwałkuj na wałek o średnicy ok. 2 cm.

Kroimy wałek na małe kawałki ukośnie, tworząc charakterystyczne “kopytka”.

W dużym garnku zagotuj osoloną wodę.

Wrzuć kopytka partiami do wrzącej wody.

Gotuj, aż wypłyną na powierzchnię (ok. 2-3 minuty).

Wyjmij łyżką cedzakową i odstaw.

Na patelni rozgrzej odrobinę oleju lub masła.

Podsmaż boczek pokrojony w paseczki, aż będzie chrupiący.

Dodaj drobno pokrojoną cebulę i smaż, aż się zeszkli i lekko zrumieni. Kopytka podawaj z podsmażonym boczkiem i cebulą na wierzchu

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Jesienne naleśniki z serem, miodem, malinami i śliwkami

Zesmakuj ze mną pysznych naleśników, które mają zaledwie 500 kcal. Z proporcji, które widzisz poniżej wychodzą dwa naleśniki…

Sałatka z rukolą i tortellini

Składniki: 1 opakownie tortellini 1 słoik pomidorów suszonych 6 ogórków kiszonych 2 garsci rukoli 1/2 puszki kukurydzy Sos:…

Warzywny pasztet z cukinii i marchewki

Składniki: 2 średnie cukinie (ok. 400 g), starte na grubych oczkach 1 duża marchewka, starta 1 średnia cebula,…