Marynowane pieczarki

15.07.2025
Czas przygotowania: 100 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:

Grzyby:

  • 1 kg pieczarek (najlepiej drobnych lub średnich)- ja użyłam brązowych
  • 1 łyżeczka soli (do gotowania)

Zalewa octowa:

  • 600 ml wody
  • 200 ml octu spirytusowego 10%
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki cukru

Dodatki (do każdego słoika):

  • 1–2 liście laurowe
  • 3–4 ziarna ziela angielskiego
  • 3–4 ziarna czarnego pieprzu
  • (opcjonalnie) plaster cebuli lub ząbek czosnku

Przygotowanie:

Umyj i oczyść pieczarki. Jeśli są duże, pokrój na połówki lub ćwiartki.

Wrzuć pieczarki do osolonego wrzątku i gotuj przez 5–7 minut. Odcedź i odstaw.

W garnku zagotuj wodę z octem, cukrem i solą. Gotuj 2–3 minuty, aż wszystko się rozpuści.

Do wyparzonych słoików włóż przyprawy, następnie pieczarki (i opcjonalnie cebulę lub czosnek).

Zalej grzyby gorącą zalewą tak, aby całkowicie je przykryła.

Zakręcone słoiki pasteryzuj przez 10–15 minut w garnku z wodą (do 3/4 wysokości słoików).

Po pasteryzacji odstaw słoiki do góry dnem, a po wystudzeniu przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.

Pieczarki będą gotowe do jedzenia po ok. 1–2 tygodniach.

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Pszenno-żytni chleb z czarnuszką 

Składniki: Letnia woda (200 ml) Drożdże świeże (15 g) Miód (2 łyżeczki) Mąka pszenna (220 g) Mąka żytnia…

Pomysł na zdrowy deser z tapioką w roli głównej

Zesmakujcie razem ze mną pysznego, a przede wszystkim zdrowego deseru z tapioką w roli głównej. Mleczko kokosowe, słodkie…

Domowe rogale z ciasta francuskiego

Domowe ciasto francuskieSkładniki: 200 g mąki pszennej 200 g masła 1/3 łyżeczki soli 1 opakowanie cukru wanilinowego 3…