Sałatka z kapusty na zimę – przepis do słoików

15.07.2025
Czas przygotowania: 100 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:

(na około 6 słoików 500 ml):

  • 1 średnia główka białej kapusty (ok. 1,5–2 kg)
  • 3 marchewki
  • 2–3 rzodkiewki (opcjonalnie)
  • 1 cebula (biała lub czerwona)
  • 1 pęczek koperku
  • 1 łyżka soli kamiennej (niejodowanej)
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu (mielonego lub ziarnistego)

Zalewa:

  • 1 szklanka wody
  • 1/2 szklanki octu spirytusowego 10%
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki oleju (np. rzepakowego lub słonecznikowego)

Przygotowanie:

Kapustę drobno poszatkuj.

Marchewki i rzodkiewki pokrój w cienkie plasterki lub zetrzyj na tarce.

Cebulę pokrój w cienkie półplasterki.

Koperek drobno posiekaj.

Wszystko wymieszaj w dużej misce z solą i pieprzem. Odstaw na 1–2 godziny, by warzywa puściły sok.

W garnku zagotuj wszystkie składniki zalewy: wodę, ocet, cukier i olej.

Gotuj przez 2–3 minuty, aż cukier się rozpuści.

Warzywa włóż do wyparzonych, suchych słoików, lekko ugniatając.

Zalej gorącą zalewą, pozostawiając około 1 cm wolnego miejsca od góry.

Zakręć wyparzonymi zakrętkami.

Włóż słoiki do dużego garnka wyłożonego ściereczką.

Zalej wodą do 3/4 wysokości słoików i pasteryzuj:

ok. 15–20 minut od momentu zagotowania wody.

Wyjmij i odstaw do góry dnem do ostudzenia.

TIPY:

  • Sałatkę można wzbogacić o paprykę, ogórki, czosnek lub ziarna gorczycy.
  • Najlepszy smak uzyskasz po minimum 1–2 tygodniach przechowywania.
  • Przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu (spiżarnia, piwnica).

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Gofry z cukinii z jajkiem, bekonem i koperkiem

Nie masz pomysłu jak wykorzystać cukinię? Pokażę Ci jak przygotować wytrawne gofry z sadzonym jajkiem, bekonem, a także…

Naleśniki z bitą śmietaną, truskawkami i sosem truskawkowym

Składniki:Na ciasto naleśnikowe: 1 szklanka mąki pszennej 1 jajko 1 szklanka mleka 1 łyżka oleju Szczypta soli 1…

Omlet w tortilli-#frodogotuje

Składniki: Jajka (4 małe) Tortilla (1 placek) Szpinak (2 garści) Kiełki rzodkiewki (2 garści) Ser mozzarella (2 czubate…