Fasolka szparagowa marynowana na zimę

15.07.2025
Czas przygotowania: 100 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:

  • 2 kg fasolki szparagowej (żółtej lub zielonej)
  • 5–6 ząbków czosnku
  • 2–3 baldachy kopru (najlepiej z nasionami)
  • opcjonalnie: ziarenka gorczycy, ziela angielskiego, pieprzu czarnego

Zalewa:

  • 5 szklanek wody
  • 1 szklanka octu 10% (200 ml)
  • 1 łyżka soli (niejodowana)
  • 2 łyżki cukru

Przygotowanie:

Umyj, odetnij końcówki.

Pokrój na długość pasującą do słoików (lub zostaw w całości, jak na zdjęciu).

Obgotuj w osolonej wodzie przez 5 minut. Odcedź.

Do wyparzonych słoików włóż po:

1 ząbku czosnku,

kawałku baldachu kopru (lub suszonego koperku),

kilka ziaren gorczycy/pieprzu/ziele angielskie – jeśli lubisz.

Ułóż fasolkę pionowo lub poziomo w słoikach. Ubij delikatnie, aby zmieścić jak najwięcej.

W garnku zagotuj wodę z octem, solą i cukrem.

Gorącą zalewą zalej fasolkę w słoikach, zostawiając około 1 cm wolnej przestrzeni od góry.

Pasteryzuj 10–15 minut od zagotowania wody w garnku.

Po wyjęciu odstaw do góry dnem i pozostaw do ostygnięcia.

Uwagi:

  • Fasolka będzie gotowa po ok. 2 tygodniach.
  • Idealna do obiadu, jako przekąska lub składnik sałatek.
  • Możesz dodać plasterek papryki chili do słoika, jeśli lubisz ostrzejszy smak.

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Dżem z czerwonej i białej porzeczki

Składniki: 1,5 kg czerwonej porzeczki 0,5 kg białej porzeczki 1,2 kg cukru sok z 1 cytryny (opcjonalnie –…

Przepis na konserwowe ogórki w plastry w słoikach

Składniki: (na 3–4 słoiki po 300 ml) Ogórki gruntowe świeże, twarde – ok. 1 kg Czosnek – 3–4…

Schab w sosie ciemnym z buraczkami

Zesmakuj ze mną pysznego, domowego obiadu. To smak jesieni. Soczyste mięso, a do tego buraczki i ziemniaki z…