Mini szarlotki na kruchym spodzie

11.06.2022
Czas przygotowania: 0 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Szarlotka. Kto jej nie lubi? Szarlotki w tej wersji to idealny pomysł zarówno na mini deser dla gości, a także na deser, który możesz zabrać na wynos do pracy lub szkoły.

Składniki na kruche spody:
  • 220 g mąki
  • 130 g masła
  • 1 jajko
  • 50 g cukru pudru
  • szczypta soli
Składniki pozostałe:
  • 4 jabłka
  • cynamon
  • sok z cytryny
  • 2 łyżki cukru
Przygotowanie:

Wszystkie składniki na ciasto zagnieć. Ciasto zwiń w folię spożywczą, a następnie wstaw do lodówki na  40 minut. Po tym czasie możesz wyłoży formeki do tartaletek ciastem. Tartaletki koniecznie przykryj papierem do pieczenia i wysyp fasolą  (w ten sposób obciążasz ciasto). Piecz tartaletki 10 minut w 180 stopniach, następnie ściągnij obciążenie i piecz ciasto ponownie 10 minut. Po upieczeniu ciasto musi ostygnąć. W tym samym czasie przygotuj jabłka.  Obierz je, skrop cytryną, dodaj cukier i duś je w rondelku na małym ogniu. Na koniec dodaj 1/2 łyżeczki cynamonu. Tak przygotowaną jabłkową konfiturą nadziewaj tartaletki.

I gotowe

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Bułeczki z jagodami/borówkami i kruszonką-jagodzianki-borówczanki

Składniki: Składniki na ciasto: 500 g mąki pszennej 250 ml ciepłego mleka 50 g cukru 25 g świeżych…

Przepis na ogórki z curry

Składniki: (3 słoiki po 500 ml) Ogórki gruntowe – 1,2 kg (ok. 20–24 małych lub średnich sztuk) Woda…

Tradycyjne pierogi z soczewicą z nutą nowoczesności – szybki i pyszny przepis

Pierogi z soczewicą to doskonałe połączenie tradycyjnej polskiej kuchni z roślinnymi składnikami, które podbijają serca miłośników zdrowego i…