Przepis na domowe bułeczki

17.07.2025
Czas przygotowania: 120 minut
Stopień trudności: średnie

Składniki:

(ok. 10 szt.)

  • 500 g mąki pszennej (typ 550)
  • 250 ml ciepłego mleka (ok. 30 °C)
  • 50 ml ciepłej wody
  • 25 g świeżych drożdży (lub 7 g drożdży instant)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 ½ łyżeczki soli
  • 30 g miękkiego masła (lub 2 łyżki oleju roślinnego)
  • 1 jajko (do posmarowania bułeczek przed pieczeniem)

Przygotowanie:

W małej miseczce rozpuść drożdże w ciepłej wodzie z dodatkiem łyżeczki cukru. Odstaw na 5–10 min, aż zrobi się na powierzchni piana.

Do dużej misy przesiej mąkę, wymieszaj z solą.

Zrób w mące wgłębienie, wlej spienione drożdże, ciepłe mleko oraz dodaj masło.

Wyrabiaj ręką lub mikserem z hakiem do ciasta przez około 8–10 min, aż masa będzie gładka, elastyczna i lekko odstająca od brzegów misy.

Przełóż ciasto do lekko naoliwionej miski, przykryj ściereczką lub folią spożywczą.

Odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1–1,5 h, aż podwoi objętość.

Wyrośnięte ciasto przełóż na lekko oprószony mąką blat, krótko odgazuj (kilka delikatnych składów).

Podziel je na 10 równych części (ok. 75 g każda).

Uformuj z każdej części gładką kulkę – podciągaj brzegi ciasta do środka, a potem przekręć kulkę szwem do spodu i obtocz palcami na blacie, by się ładnie wygładziła.

Ułóż bułeczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w pewnych odstępach.

Przykryj je ściereczką i pozostaw na 30–40 min, aż lekko napuszą się pod wpływem ciepła.

Nagrzej piekarnik do 200 °C (z termoobiegiem 180 °C).

Delikatnie roztrzep jajko i posmaruj wierzchy bułeczek. (Dla efektu lśniącej, złotej skórki możesz dodać szczyptę soli lub łyżeczkę mleka do jajka.)

Wstaw blachę na środkową półkę i piecz 15–18 min, aż bułeczki będą rumiane i sprężyste.

Jeśli wolisz miększą skórkę, spryskaj szybko wodą ściany piekarnika zaraz po włożeniu bułeczek – para doda im dodatkowej wilgotności.

Upieczone bułeczki wyjmij na kratkę, aby ostygły i nie zrobiły się wilgotne od spodu.

Wskazówki

  • Mąka: Możesz zastosować mieszankę mąki pszennej i pełnoziarnistej (np. 400 g + 100 g), jeśli lubisz bułki z większą zawartością błonnika.
  • Słodkość: Dla lekko słodkich bułeczek dodaj 1–2 łyżki miodu lub cukru do ciasta.
  • Przechowywanie: Schłodzone bułeczki najlepiej zjeść w ciągu 1–2 dni; by je odświeżyć, możesz je podgrzać kilka minut w piekarniku.

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Bułeczki z jagodami/borówkami i kruszonką-jagodzianki-borówczanki

Składniki: Składniki na ciasto: 500 g mąki pszennej 250 ml ciepłego mleka 50 g cukru 25 g świeżych…

Grillowane boczniaki w chrupiącej panierce z płatków kukurydzianych

Składniki: 400 g boczniaków (1 opakowanie) 2 duże jajka  1 szklanka płatków kukurydzianych  1 łyżeczka wędzonej papryki 1…

Malinowa chmurka na jasnym biszkopcie

Zesmakuj ze mną pysznego ciasta z malinami. Jedni malinową chmurkę robią na biszkopcie, inni na kruchym cieście, a…