Waniliowe babeczki z czekoladą belgijską, malinami, miętą i mascarpone

11.06.2022
Czas przygotowania: 0 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Nie masz pomysłu na szybki deser? Przygotuj ze mną babeczki z dodatkiem czekolady belgijskiej. Ciepłe babeczki z rozpływającą się czekoladą to połączenie idealne.

Składniki na ciasto :
  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki oleju/ masła roztopionego
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • tarta belgijska czekolada
Składniki dodatkowe:
  • 250 g malin
  • 300 g mascarpone
  • 200 g śmietnki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • świeża mięta
Przygotowanie:

Wszystkie składniki na ciasto dokładnie wymieszaj.  Formę do muffinek wyłóż papilotkami. Napełnij je ciastem. Piecz w 180 stopniach 20 minut. Śmietankę ubij z mascarpone, na koniec dodaj cukier puder. Masę przełóż do rękawa cukierniczego. Ozdabiaj upieczone babeczki. Na wierzch połóż świeże maliny i miętę.

I gotowe

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Golonka pieczona z kapustą kiszoną

Składniki: Na golonkę: 1 duża golonka wieprzowa (najlepiej tylna, ok. 1,2–1,5 kg) 3 ząbki czosnku 1 cebula 2…

Pasta jajeczna z majonezem i szczypiorkiem

Składniki: 5 jajek (ugotowanych na twardo) 3–4 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy (opcjonalnie) 2 łyżki posiekanego szczypiorku sól…

Morele w syropie

Składniki: 1,5 kg dojrzałych moreli (twardawych, ale nie niedojrzałych) 1 litr wody 400 g cukru sok z 1…