Przepis na sałatkę z fasolki szparagowej w pomidorach do słoików

18.07.2025
Czas przygotowania: 100 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:

(ok. 4 słoiki po 500 ml)

  • Fasolka szparagowa zielona – 1 kg
  • Pomidory – 800 g (świeże, do sparzenia i obranej ze skórki, albo z puszki krojone)
  • Cebula – 2 średnie sztuki (ok. 200 g)
  • Marchewka – 1 duża (ok. 150 g)
  • Czosnek – 3 ząbki
  • Olej roślinny (np. rzepakowy) – 3 łyżki
  • Ocet 10% – 100 ml
  • Cukier – 2 łyżki
  • Sól – 1 łyżka
  • Pieprz czarny mielony – ½ łyżeczki
  • Papryka słodka mielona – 1 łyżeczka
  • Ostra papryka mielona – ¼ łyżeczki (opcjonalnie)
  • Liść laurowy – 2–3 liście
  • Ziele angielskie – 4 kulki

Przygotowanie:

Odetnij końce fasolki, przetnij na kawałki długości ok. 3–4 cm.

Wrzuć do osolonego wrzątku i blanszuj 3 minuty.

Odcedź i przelej zimną wodą, by zatrzymać proces gotowania. Osącz.

Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę, czosnek posiekaj. Marchewkę pokrój w cienkie plasterki lub zetrzyj na grubej tarce.

W szerokim garnku rozgrzej olej, zeszklij cebulę (3–4 min), dodaj czosnek i marchewkę, podsmaż jeszcze 2 minuty.

Dodaj obrane i posiekane pomidory (lub pomidory z puszki) wraz z liśćmi laurowymi i zielem angielskim.

Dopraw solą, cukrem, pieprzem, słodką i ewentualnie ostrą papryką.

Gotuj sos na średnim ogniu 15–20 min, aż zgęstnieje i marchew będzie miękka. Usuń liście laurowe i ziele angielskie.

Do sosu wlej ocet, wymieszaj i zagotuj.

Wrzuć do garnka odsączoną fasolkę, dokładnie wymieszaj i podgrzewaj 2–3 minuty.

Słoiki oraz nakrętki umyj i wyparz.

Gorącą sałatkę przekładaj do słoików, zostawiając ok. 1 cm od krawędzi.

Dokładnie wytrzyj szyjki słoików i mocno zakręć nakrętki.

W dużym garnku zagotuj wodę, pasteryzuj słoiki 10 minut (woda powinna sięgać do ¾ wysokości słoika).

Po pasteryzacji połóż słoiki do góry dnem na ściereczce do całkowitego wystudzenia.

Po przestudzeniu odwróć słoiki i odstaw w chłodne, ciemne miejsce na minimum 7 dni.

Sałatka zyska pełnię smaku i aromatu.

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Syrop z mniszka lekarskiego (miód z mleczy)

Składniki: 400–500 kwiatów mniszka lekarskiego (pełnych, żółtych główek) 1 litr wody 1 kg cukru 1–2 cytryny (najlepiej ekologiczne)…

Sałatka z ogórków i papryki na zimę

Składniki: 3 kg ogórków gruntowych (najlepiej młodych, twardych) 3 czerwone papryki 3 cebule 2 łyżki soli (do zasypania…

Chrupiące zapiekanki z serem mozzarella, pieczarkami i świeżą bazylią

Składniki: 1 bagietka250 g pieczarek1 kulka sera mozzarella listki świeżej bazyliioliwa 1 łyżeczka masła zioła do posypania bagietki sól i pieprz do…