Przepis na sałatkę z fasolki szparagowej w pomidorach do słoików

Składniki:
(ok. 4 słoiki po 500 ml)
- Fasolka szparagowa zielona – 1 kg
- Pomidory – 800 g (świeże, do sparzenia i obranej ze skórki, albo z puszki krojone)
- Cebula – 2 średnie sztuki (ok. 200 g)
- Marchewka – 1 duża (ok. 150 g)
- Czosnek – 3 ząbki
- Olej roślinny (np. rzepakowy) – 3 łyżki
- Ocet 10% – 100 ml
- Cukier – 2 łyżki
- Sól – 1 łyżka
- Pieprz czarny mielony – ½ łyżeczki
- Papryka słodka mielona – 1 łyżeczka
- Ostra papryka mielona – ¼ łyżeczki (opcjonalnie)
- Liść laurowy – 2–3 liście
- Ziele angielskie – 4 kulki
Przygotowanie:
Odetnij końce fasolki, przetnij na kawałki długości ok. 3–4 cm.
Wrzuć do osolonego wrzątku i blanszuj 3 minuty.
Odcedź i przelej zimną wodą, by zatrzymać proces gotowania. Osącz.
Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę, czosnek posiekaj. Marchewkę pokrój w cienkie plasterki lub zetrzyj na grubej tarce.
W szerokim garnku rozgrzej olej, zeszklij cebulę (3–4 min), dodaj czosnek i marchewkę, podsmaż jeszcze 2 minuty.
Dodaj obrane i posiekane pomidory (lub pomidory z puszki) wraz z liśćmi laurowymi i zielem angielskim.
Dopraw solą, cukrem, pieprzem, słodką i ewentualnie ostrą papryką.
Gotuj sos na średnim ogniu 15–20 min, aż zgęstnieje i marchew będzie miękka. Usuń liście laurowe i ziele angielskie.
Do sosu wlej ocet, wymieszaj i zagotuj.
Wrzuć do garnka odsączoną fasolkę, dokładnie wymieszaj i podgrzewaj 2–3 minuty.
Słoiki oraz nakrętki umyj i wyparz.
Gorącą sałatkę przekładaj do słoików, zostawiając ok. 1 cm od krawędzi.
Dokładnie wytrzyj szyjki słoików i mocno zakręć nakrętki.
W dużym garnku zagotuj wodę, pasteryzuj słoiki 10 minut (woda powinna sięgać do ¾ wysokości słoika).
Po pasteryzacji połóż słoiki do góry dnem na ściereczce do całkowitego wystudzenia.
Po przestudzeniu odwróć słoiki i odstaw w chłodne, ciemne miejsce na minimum 7 dni.
Sałatka zyska pełnię smaku i aromatu.
Ciesz się smakiem razem ze mną!
Smacznego!