Kiszone ogórki z koperkiem i marchewką

18.07.2025
Czas przygotowania: 100 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:

(ok. 3–4 słoiki 500 ml)

  • 1,5 kg małych ogórków gruntowych (firmach „sałatkowe”)
  • 4 pęczki koperku (ok. 100 g)
  • 6–8 ząbków czosnku
  • 2–3 liście laurowe
  • 2 marchewki-tarte
  • 6–8 ziaren ziela angielskiego
  • 2–3 gałązki świeżego chrzanu (opcjonalnie, nada chrupkość)
  • 2 łyżki soli kamiennej niejodowanej
  • ok. 1 l przegotowanej, ostudzonej wody

Przygotowanie:

Dokładnie umyj ogórki, odetnij końcówki.

Wyparz słoiki i nakrętki wrzątkiem.

Na dnie każdego słoika umieść po gałązce kopru, plasterek chrzanu, 1 ząbek czosnku, 1 liść laurowy i kilka ziaren ziela angielskiego.

Włóż ciasno plastry ogórków, wymieszane z marchwią i koperkiem, zachowując szczeliny między nimi – można dodać w każdej szczelinie po cząstce czosnku i listku kopru.

W osobnym naczyniu rozpuść sól w wodzie.

Zalej ogórki tak, aby były całkowicie przykryte (ok. 1 cm poniżej wieczka).

Luźno zakręć słoiki (aby gaz mógł uciekać).

Postaw w temperaturze pokojowej (18–22 °C) na 3–5 dni. Codziennie sprawdzaj, czy ogórki są zalane – w razie potrzeby dolej zalewy. Uważaj na pianę (usuń), jeżeli się pojawi.

Gdy ogórki będą przyjemnie kwaśne (po ok. 4 dniach), dokręć dokładnie wieczka i przenieś do chłodnej piwnicy lub lodówki.

Wskazówki

  • Chrzan: gałązki chrzanu chronią zalewę przed zakwitem i dodatkowo wzbogacają smak.
  • Dłuższe kiszenie: jeśli wolisz mocniejszy smak, zostaw na fermentację do 7 dni.
  • Podawanie: idealne do kanapek, obiadów, jako przekąska czy składnik sałatek.

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Sałatka warzywna z przecierem pomidorowym do słoików

Składniki: 1 kg ogórków (pokrojonych w plasterki) 1 kg papryki (różne kolory, pokrojone w paski) 1 kg cebuli…

Mini deserki  z truskawkami i kremem mascarpone

Składniki: (4 porcje w słoikach ok. 300 ml) Mini ptysie 100 g mąki pszennej 80 ml wody 40…

Dżem z czerwonej porzeczki

Składniki: 2 kg czerwonej porzeczki (świeżej lub mrożonej) 1 kg cukru 1 opakowanie cukru żelującego 2:1 (opcjonalnie –…