Sałatka z marchewki i białej rzodkwi w słodko-kwaśnej zalewie

18.07.2025
Czas przygotowania: 100 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:

(ok. 2–3 słoiki po 500 ml)

  • 500 g marchewki
  • 500 g białej rzodkwi (lub pietruszki korzeniowej)
  • 1–2 ogórki gruntowe (opcjonalnie dla przełamania smaku)
  • 1 mała cebula, pokrojona w półplasterki
  • 2 ząbki czosnku, cienko pokrojone
  • 1 szklanka octu 10 %
  • 1 szklanka wody
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki soli kamiennej niejodowanej
  • 1 łyżeczka ziaren gorczycy
  • ½ łyżeczki ziaren czarnego pieprzu
  • 2 liście laurowe

Przygotowanie:

Marchewkę obierz i zetrzyj na grube słupki (julienne) lub pokrój w cienkie paski.

Rzodkiew obierz i również zetrzyj lub pokrój w słupki.

Ogórki pokrój w plasterki (jeśli używasz).

Cebulę pokrój w półplasterki, czosnek w cienkie plasterki.

Umyj i wyparz słoiki razem z nakrętkami.

Na dno każdego słoika włóż po liściu laurowym, ziarenka gorczycy i pieprzu.

Ciasno nałóż warstwami: marchew, rzodkiew, cebulę, ogórek i plasterki czosnku, aż słoik będzie prawie pełny.

W garnuszku zagotuj wodę z solą i cukrem, mieszając, aż się całkowicie rozpuszczą.

Dodaj ocet, doprowadź do wrzenia i od razu zdejmij z ognia.

Gorącą zalewą zalej warzywa, tak aby były całkowicie pokryte (zostaw ok. 1 cm luzu od krawędzi).

Szybko zakręć nakrętki i odstaw słoiki do góry dnem na 5 min.

Jeśli chcesz przedłużyć trwałość, pasteryzuj słoiki w garnku (woda do ¾ wysokości) przez 8 min od momentu zagotowania.

Po ostygnięciu sprawdź, że nakrętki są wklęsłe.

Przechowuj w ciemnym, chłodnym miejscu.

Sałatka najlepiej smakuje po 24–48 h schładzania w lodówce i zachowuje świeżość kilka tygodni.

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Domowe płatki z liofilizowanymi owocami i miętą

Składniki: 200 g płatków owsianych górskich (lub innych ulubionych, np. orkiszowych czy jaglanych) 50 g orzechów (np. migdały,…

Naleśniki po chłopsku

Zesmakuj ze mną naleśników po chłopsku z sosem czosnkowym i koperkiem. Obiad bardzo prosty w przygotowaniu, a zarazem…

Przepis na mięso w galarecie we słoiku (domowa konserwa mięsna)

Składniki: (ok. 2 słoiki po 500 ml) 800 g wieprzowiny z kością (łopatka, golonka lub boczek) 200 g…