Budyniowe rollsy- zawijane ciasto drożdżowe z budyniem
Budyniowe rollsy tzw. ślimaczki to deser idealny dosłownie idealny. Budyniowe nadzienie daje niesamowitą wilgotność ciasta. Rollsy świetnie się sprawdzą jako deser dla dzieci lub przekąska do szkoły.

Składniki:
- 550 g mąki orkiszowej
- 30 g świeżych drożdży
- 60 g masła
- 4 łyżki erytrytolu/cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 jajko
- 2 opakowania budyniu czekoladowego
- 200 ml mleka
Przygotowanie:
Do miski dodaj ciepłe mleko, łyżkę cukru oraz drożdże. Całość wymieszaj i poczekaj aż rozczyn drożdżowy urośnie. Do drugiej miski dodaj mąkę, 3 łyżki cukru i sól. Rozczyn drożdżowy wymieszaj z mąką.. Dodaj rozpuszczone masło oraz jajko. Całość zagnieć, uformuj kulę, a następnie ciasto przykryj ścierką i odstaw do wyrośnięcia na 45 minut. Gdy ciasto urośnie rozwałkuj je w kształt prostokąta. Ugotuj budynie według wskazówek na opakowaniu, Smaruj nimi prostokąt, zwiń jak roladę, a następnie krój plastry o grubości 2/3 cm. Plastry włóż do foremki. Piecz 30 minut w 190 stopniach.
I gotowe
Smacznego!