Budyniowe rollsy- zawijane ciasto drożdżowe z budyniem

11.06.2022
Czas przygotowania: 0 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Budyniowe rollsy tzw. ślimaczki to deser idealny dosłownie idealny. Budyniowe nadzienie daje niesamowitą wilgotność ciasta. Rollsy świetnie się sprawdzą jako deser dla dzieci lub przekąska do szkoły.

Składniki:
  • 550 g mąki orkiszowej
  • 30 g świeżych drożdży
  • 60 g masła
  • 4 łyżki erytrytolu/cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • 2 opakowania budyniu czekoladowego
  • 200 ml mleka
Przygotowanie:

Do miski dodaj ciepłe mleko, łyżkę cukru oraz drożdże. Całość wymieszaj i poczekaj aż rozczyn drożdżowy urośnie.  Do  drugiej miski dodaj mąkę, 3 łyżki cukru i sól. Rozczyn drożdżowy wymieszaj z mąką.. Dodaj rozpuszczone masło oraz jajko.  Całość zagnieć, uformuj kulę,  a następnie ciasto przykryj ścierką i odstaw do wyrośnięcia na 45 minut. Gdy ciasto urośnie rozwałkuj je w kształt prostokąta. Ugotuj budynie według wskazówek na opakowaniu, Smaruj nimi prostokąt, zwiń jak roladę, a następnie krój plastry o grubości 2/3 cm. Plastry włóż do foremki. Piecz 30 minut w 190 stopniach.

I gotowe

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Zdrowsza wersja jagodzianek

1 jagodzianka ma 256 kcal   B 7,3 g T 8g  W 36 g Składniki na ciasto drożdżowe: 550…

Ciasto z malinami, serem i kruszonką

Składniki: Spód i kruszonka: 2,5 szklanki mąki pszennej 200 g zimnego masła 3/4 szklanki cukru pudru 1 jajko…

Ogórki konserwowe w plasterkach

Składniki: Na 6 słoików 500 ml: ok. 2,5–3 kg ogórków gruntowych (małych i jędrnych) 6 ząbków czosnku 6…