Ciasto szpinakowe z truskawkami

Składniki:
- Ciasto:
- 250 g świeżego szpinaku (baby lub młodego)
- 3 jajka
- 150 g cukru
- 180 ml oleju roślinnego
- 200 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- sok z ½ cytryny
- Krem:
- 250 g serka mascarpone
- 250 ml śmietanki 30% lub 36%
- 2–3 łyżki cukru pudru (do smaku)
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- Dodatkowo:
- ok. 200–250 g świeżych truskawek (pokrojonych na połówki lub ćwiartki)
- cukier puder do posypania
- kilka listków mięty lub małe listki szpinaku do dekoracji
Przygotowanie:
Świeży szpinak zblenduj z olejem i sokiem z cytryny na gładką masę. Odstaw.
Ubij jajka z cukrem na puszystą, jasną masę.
Dodaj masę szpinakową i delikatnie wymieszaj.
Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli – mieszaj do połączenia składników.
Wylej ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy (ok. 24×24 cm lub tortownica 24 cm).
Piecz w 170°C (góra-dół) przez ok. 35–40 minut (do suchego patyczka).
Po wystudzeniu zetnij górną warstwę ciasta (ok. 1 cm) i rozkrusz ją – to będzie “leśny mech”.
Ubij śmietankę z cukrem pudrem i wanilią na sztywno.
Dodaj mascarpone i zmiksuj krótko, tylko do połączenia w gładki krem.
Rozsmaruj krem na dolnej części ciasta.
Na kremie ułóż truskawki.
Posyp odłożonymi okruchami ciasta.
Schłodź w lodówce przez minimum 2 godziny.
Przed podaniem posyp cukrem pudrem i udekoruj zieleniną.
Ciesz się smakiem razem ze mną!
Smacznego!
Autor zdjęcia i przepisu: ZesmakiemnaTy- edycja wspomagana przez AI