Ciasto szpinakowe z truskawkami

29.06.2025
Czas przygotowania: 100 minut
Stopień trudności: łatwe

Składniki:

  • Ciasto:
  • 250 g świeżego szpinaku (baby lub młodego)
  • 3 jajka
  • 150 g cukru
  • 180 ml oleju roślinnego
  • 200 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • sok z ½ cytryny
  • Krem:
  • 250 g serka mascarpone
  • 250 ml śmietanki 30% lub 36%
  • 2–3 łyżki cukru pudru (do smaku)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • Dodatkowo:
  • ok. 200–250 g świeżych truskawek (pokrojonych na połówki lub ćwiartki)
  • cukier puder do posypania
  • kilka listków mięty lub małe listki szpinaku do dekoracji

Przygotowanie:

Świeży szpinak zblenduj z olejem i sokiem z cytryny na gładką masę. Odstaw.
Ubij jajka z cukrem na puszystą, jasną masę.
Dodaj masę szpinakową i delikatnie wymieszaj.
Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli – mieszaj do połączenia składników.
Wylej ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy (ok. 24×24 cm lub tortownica 24 cm).
Piecz w 170°C (góra-dół) przez ok. 35–40 minut (do suchego patyczka).
Po wystudzeniu zetnij górną warstwę ciasta (ok. 1 cm) i rozkrusz ją – to będzie “leśny mech”.
Ubij śmietankę z cukrem pudrem i wanilią na sztywno.
Dodaj mascarpone i zmiksuj krótko, tylko do połączenia w gładki krem.
Rozsmaruj krem na dolnej części ciasta.
Na kremie ułóż truskawki.
Posyp odłożonymi okruchami ciasta.
Schłodź w lodówce przez minimum 2 godziny.
Przed podaniem posyp cukrem pudrem i udekoruj zieleniną.

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

Autor zdjęcia i przepisu: ZesmakiemnaTy- edycja wspomagana przez AI

< Powrót
Zobacz również:
Ogórki konserwowe w plasterkach (klasyczne, nie musztardowe)

Składniki: Na ogórki: 2,5–3 kg ogórków gruntowych (najlepiej małych i jędrnych) 1–2 główki czosnku (po 1–2 ząbki do…

Żeberka duszone z warzywami i koperkiem

Składniki: Mięso: 1 kg żeberek wieprzowych (pocięte na porcje) sól, pieprz 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżeczka majeranku…

Przepis na domowy pasztet wieprzowo-drobiowy

Składniki: (keksówka 25×10 cm, ok. 10–12 porcji) 500 g mięsa wieprzowego (łopatka lub karkówka) 300 g drobiowego fileta…