Domowe rogale z ciasta francuskiego

20.04.2023
Czas przygotowania: 140 minut
Stopień trudności: średnie

Domowe ciasto francuskie
Składniki:

  • 200 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 3 czubate łyżki cukru pudru
  • 5 łyżek wody

Dodatkowo:

  • krem czekoladowy
  • 1 jajko
Przygotowanie:

Na stolnicę wysyp mąkę. Dodaj masło, cukier puder, oraz sól. Całość siekaj nożem. Gdy dokładnie posiekasz wszystkie składniki możesz stopniowo dodawać wodę. Wodę dodawaj łyżka po łyżce.
Uformuj ciasto w kulę. Zwiń ciasto w folię, a następnie odstaw je na minimum 30 minut do lodówki. Kluczem dobrego ciasta francuskiego jest zwijanie ciasta. Po upływie 30 minut podsyp stopnicę mąką. Wyłóż ciasto i rozwałkuj je w kształt prostokąta. Rozwałkowane ciasto złóż na pół oraz jeszcze raz na pół.
Powtarzaj tą czynność minimum 3 razy. Gotowe ciasto ponownie włóż w folię i schowaj na 30 minut do lodówki. Po 30 minutach rozwałkuj ciasto w okrąg. Pokrój je tak jak pizzę. Każdy trójkąt smaruj czekoladą.
Posmarowane trójkąty zwiń jak rogale. Rogale posmaruj roztrzepanym jajkiem. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Piecz rogale przez 20 minut.

I gotowe

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Duszona łopatka wieprzowa w sosie własnym.

Składniki: 🐽 1/2 kg łopatki wieprzowej 🌶1 papryka🥕3 młode marchewki🧂Przyprawa do mięs 🥄1 łyżka mąki🍶 gorąca woda Przygotowanie: Łopatkę pokrój…

Pieczony bakłażan z mozzarellą, pomidorami i bazylią

Składniki: (na 2 porcje): 1 średni bakłażan 2–3 pomidory (najlepiej mięsiste, np. malinowe lub roma) 1 kulka mozzarelli…

Sernik z malinami, mascarpone i polewą z białej czekolady

Składniki: Spód: 200 g herbatników (np. maślanych) 80 g masła (roztopionego) Masa serowa: 500 g serka mascarpone 250…