Domowe rogale z ciasta francuskiego


Domowe ciasto francuskie
Składniki:
- 200 g mąki pszennej
- 200 g masła
- 1/3 łyżeczki soli
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 3 czubate łyżki cukru pudru
- 5 łyżek wody
Dodatkowo:
- krem czekoladowy
- 1 jajko
Przygotowanie:
Na stolnicę wysyp mąkę. Dodaj masło, cukier puder, oraz sól. Całość siekaj nożem. Gdy dokładnie posiekasz wszystkie składniki możesz stopniowo dodawać wodę. Wodę dodawaj łyżka po łyżce.
Uformuj ciasto w kulę. Zwiń ciasto w folię, a następnie odstaw je na minimum 30 minut do lodówki. Kluczem dobrego ciasta francuskiego jest zwijanie ciasta. Po upływie 30 minut podsyp stopnicę mąką. Wyłóż ciasto i rozwałkuj je w kształt prostokąta. Rozwałkowane ciasto złóż na pół oraz jeszcze raz na pół.
Powtarzaj tą czynność minimum 3 razy. Gotowe ciasto ponownie włóż w folię i schowaj na 30 minut do lodówki. Po 30 minutach rozwałkuj ciasto w okrąg. Pokrój je tak jak pizzę. Każdy trójkąt smaruj czekoladą.
Posmarowane trójkąty zwiń jak rogale. Rogale posmaruj roztrzepanym jajkiem. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Piecz rogale przez 20 minut.
I gotowe
Smacznego!