Pasta z makreli i jajek

26.05.2022
Czas przygotowania: 10 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Przepis na tą pastę powstał z miłości do wszelkiego rodzaju past. To idealna propozycja na zdrowe, bogate w tłuszcze i białko śniadanie, które jest bardzo szybkie w przygotowaniu.

  • Łączny czas przygotowania pasty to 10 minut.
  • Idealna również do faszerowania jaj.
Pasta z makreli i jajek – składniki:
  • 1 makrela
  • 4 jajka
  • 3 ogórki kiszone
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • 2 łyżeczki musztardy miodowej
  • pieprz
Przygotowanie:

Jajka gotuj przez 8 minut. Zaraz po ugotowaniu zalej jajka zimną wodą. Obierz je, a następnie przełóż do miski. Rozdrobnij je za pomocą widelca lub posiekaj je nożem. Makrelę rozdrobnij, ogórki zetrzyj na tarce i całość dodaj do wcześniej rozdrobnionych widelcem jajek. Całość wymieszaj. Do miski dodaj jogurt grecki, musztardę miodową i posiekany szczypiorek. Wszystkie składniki razem wymieszaj. Dopraw pieprzem.

Pastę podawaj z ulubionym pieczywem lub faszeruj nią jajka. Pasty nie trzeba przed podaniem wkładać do lodówki, by smaki się przegryzły. Pamiętaj by pasty nie doprawiać solą. Ogórek kiszony wystarczająco doprawi pastę.

I gotowe!

Szybko, smacznie, zdrowo.
Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Sałatka z ogórków z marchewką w słodko–kwaśnej zalewie

Składniki: (ok. 9 słoików po 300 ml) Składniki Warzywa: 1,8 kg świeżych ogórków gruntowych 600 g marchewki 2…

Leczo warzywne do słoików na zimę

Składniki: 2 kg cukinii (może być mieszana – zielona i żółta) 1 kg czerwonej papryki 1 kg pomidorów…

Marynowana pieczona papryka

Składniki: Porcja: ok. 6–8 słoików po 300 ml 2 kg czerwonych, żółtych i/lub pomarańczowych papryk (słodkich) 6–8 ząbków…