SZARLOTKA

18.07.2025
Czas przygotowania: 100 minut
Stopień trudności: średnie

Składniki:

(blacha 20×30 cm, ok. 12–16 porcji)

Ciasto kruche

  • 300 g mąki pszennej
  • 100 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 200 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 1 żółtko

Nadzienie jabłkowe

  • 1,2 kg kwaśnych jabłek (np. Antonówka, Szara Reneta)
  • 3–4 łyżki cukru (do smaku)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka soku z cytryny

Kruszonka

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 150 g zimnego masła

Dodatkowo

  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:

W misce wymieszaj mąkę z cukrem.

Dodaj pokrojone w kostkę, zimne masło i palcami szybko połącz składniki, aż powstaną grudki.

Wstaw do lodówki.

Piekarnik nagrzej do 180 °C (grzanie góra–dół). Formę (20×30 cm) wyłóż papierem.

Z podanych składników na ciasto kruche szybko zagnieć jednolitą kulę.

Rozwałkuj na wielkość blachy, wyłóż nią spód i lekko uformuj brzegi.

Wstaw do piekarnika i piecz 10–12 min, aż spód lekko się zrumieni.

Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w cienkie plasterki lub małe kawałki.

Przełóż do garnka, dodaj cukier, sok z cytryny i cynamon.

Podgrzewaj na średnim ogniu 5–7 min, aż jabłka lekko zmiękną, ale nie rozsypią się całkowicie. Odstaw do lekkiego przestudzenia.

Na podpieczony spód wylej przestudzone jabłka, rozprowadź równomiernie.

Wyjmij schłodzoną kruszonkę i posyp nią jabłka gęsto i równomiernie.

Wstaw do piekarnika i piecz 30–35 min, aż kruszonka będzie złocista.

Po upieczeniu odstaw ciasto do przestygnięcia (min. 15 min).

Przed podaniem obficie oprósz cukrem pudrem.Wskazówka:
– Dla bardziej wilgotnej kruszonki dodaj do niej 1 łyżkę zimnej śmietanki albo jajko.
– Możesz wzbogacić kruszonkę 2 łyżkami płatków migdałowych lub orzechów

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Ogórki korniszone – przepis na zimę

Składniki: 2 kg małych ogórków gruntowych 1 marchewka (pokrojona w cienkie plasterki) 1 korzeń chrzanu (pokrojony w cienkie…

Ogórki konserwowe w zalewie musztardowej (z gorczycą)

Składniki: Na 6-7 słoików (po 900 ml): ok. 3 kg małych ogórków gruntowych 6 łyżeczek gorczycy (po 1…

Gulasz wołowy – przepis domowy

Składniki: Składniki (na 4–6 porcji): 800 g wołowiny (np. łopatka, karkówka) 4 średnie ziemniaki 3 marchewki 2 cebule…