Szarlotka jak u mamy

12.07.2025
Czas przygotowania: 120 minut
Stopień trudności: średnie

Składniki:

Spód:

  • ok. 200 g biszkoptów podłużnych lub herbatników

Masa jabłkowa:

  • 1 kg jabłek (najlepiej szara reneta lub inne kwaśne)
  • 1/2 szklanki cukru (lub do smaku)
  • 1 opakowanie galaretki cytrynowej (ok. 75 g)
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 łyżeczka cynamonu (opcjonalnie)

Krem śmietankowy:

  • 400 ml śmietanki 30% lub 36%
  • 250 g mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru (lub do smaku)

Kruszonka:

  • 100 g herbatników maślanych lub kruchych ciasteczek
  • 50 g masła
  • 1 łyżka cukru

Przygotowanie:

Jabłka obierz, zetrzyj na tarce lub pokrój w drobną kostkę.

Gotuj w garnku z cukrem i cynamonem, aż zmiękną.

Dodaj galaretkę i wodę, mieszaj do całkowitego rozpuszczenia.

Odstaw do lekkiego przestudzenia.

Formę (np. 25×25 cm) wyłóż papierem do pieczenia.

Ułóż warstwę biszkoptów/herbatników.

Na spód wyłóż ciepłą masę jabłkową, wyrównaj i wstaw do lodówki na ok. 1–2 godziny do stężenia.

Śmietankę ubij z cukrem pudrem na sztywno.

Dodaj mascarpone i krótko zmiksuj do połączenia.

Wyłóż krem na zastygniętą warstwę jabłek.

Pokrusz herbatniki, wymieszaj z roztopionym masłem i cukrem.

Podsmaż na suchej patelni, aż się zarumieni.

Ostudź i posyp krem.

Wstaw ciasto do lodówki na minimum 2–3 godziny (najlepiej na noc).

Można użyć gotowego musu jabłkowego z galaretką, jeśli chcesz skrócić czas przygotowania.

Kruszonkę możesz wzbogacić o posiekane orzechy.

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Pełnoziarniste naleśniki z serem i jagodami

Pełnoziarniste naleśniki z serem i jagodami są świetną propozycją zarówno na kolację, jak również na śniadanie. Zesmakuj ich…

Pieczone pierożki drożdżowe z warzywnym farszem

Składniki: Na ciasto: 500 g mąki pszennej 200 ml ciepłego mleka 50 ml oleju lub roztopionego masła 25…

Krupnik z wołowiną i kaszą jęczmienną

Składniki: (na 4–6 porcji): 500 g wołowiny z kością (np. szponder, łopatka, mostek) 1 szklanka kaszy jęczmiennej (np.…