Waniliowe babeczki z czekoladą belgijską, malinami, miętą i mascarpone

11.06.2022
Czas przygotowania: 0 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Nie masz pomysłu na szybki deser? Przygotuj ze mną babeczki z dodatkiem czekolady belgijskiej. Ciepłe babeczki z rozpływającą się czekoladą to połączenie idealne.

Składniki na ciasto :
  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki oleju/ masła roztopionego
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • tarta belgijska czekolada
Składniki dodatkowe:
  • 250 g malin
  • 300 g mascarpone
  • 200 g śmietnki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • świeża mięta
Przygotowanie:

Wszystkie składniki na ciasto dokładnie wymieszaj.  Formę do muffinek wyłóż papilotkami. Napełnij je ciastem. Piecz w 180 stopniach 20 minut. Śmietankę ubij z mascarpone, na koniec dodaj cukier puder. Masę przełóż do rękawa cukierniczego. Ozdabiaj upieczone babeczki. Na wierzch połóż świeże maliny i miętę.

I gotowe

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Lekki sos do sałatek i surowych warzyw

Składniki: 3 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki musztardy 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka miodu (opcjonalnie) 1…

Pulpety z indyka w sosie pieczarkowym

Pulpety z indyka w sosie pieczarkowym z szczypiorkiem i suszonymi pomidorami to lekkie, aromatyczne danie, które z pewnością…

Ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką (na dużą prostokątną formę 25x35 cm)

Składniki: Ciasto drożdżowe: 500 g mąki pszennej (typ 450–550) 30 g świeżych drożdży lub 7 g suchych 250…