Zapiekanka z fasolki szparagowej z mięsem i serem

11.07.2025
Czas przygotowania: 50 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:

• 500 g żółtej fasolki szparagowej (może być też mix żółtej i zielonej)
• 400 g mięsa mielonego (np. wieprzowo-wołowego, z indyka lub kurczaka)
• 1 mała cebula, drobno posiekana
• 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
• 400 ml passaty pomidorowej lub pomidorów z puszki
• 1 łyżka koncentratu pomidorowego
• 1 łyżeczka słodkiej papryki
• 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
• sól do smaku
• 1 łyżeczka suszonego oregano
• 100 g tartego żółtego sera (np. mozzarella, gouda, edamski)
• świeża natka pietruszki do posypania
• 1 łyżka oleju lub oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Fasolkę oczyść, pokrój na mniejsze kawałki (ok. 4 cm). Gotuj w osolonej wodzie przez ok. 8–10 minut, aż będzie miękka, ale jędrna. Odcedź.

Na patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę i smaż do zeszklenia. Następnie dodaj czosnek i chwilę podsmaż.

Dodaj mięso mielone i smaż, aż się zarumieni. Wlej passatę pomidorową, dodaj koncentrat, paprykę, oregano, pieprz i sól. Duś całość ok. 10 minut, aż sos się zredukuje.

Do dużej miski lub naczynia żaroodpornego przełóż fasolkę i wymieszaj ją z przygotowanym sosem mięsnym.

Całość posyp startym serem.

Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 15–20 minut, aż ser się roztopi i lekko przyrumieni.

Podawaj gorące, posypane świeżą natką pietruszki, np. z żółtą ściereczką jako dodatkiem na stole

Można dodać również odrobinę ostrej papryki, jeśli lubisz bardziej pikantne dania. Do wege wersji użyj roślinnego mielonego lub ugotowanej soczewicy.

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Ciasto z borówkami

Składniki: Składniki: Ciasto: 3 jajka 3/4 szklanki cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego (lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego) 1/2…

Grillowane boczniaki w chrupiącej panierce z płatków kukurydzianych

Składniki: 400 g boczniaków (1 opakowanie) 2 duże jajka  1 szklanka płatków kukurydzianych  1 łyżeczka wędzonej papryki 1…

Szarlotka jak u mamy

Składniki: Spód: ok. 200 g biszkoptów podłużnych lub herbatników Masa jabłkowa: 1 kg jabłek (najlepiej szara reneta lub…